Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem nāksies prasīt atļauju palikt valstī

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniБританский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне
Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas varas iestādes sola, ka vairums ES pilsoņu varēs palikt valstī pēc Brexit, iegūstot "iedzīvotāja" statusu, procedūra būšot ātra un nedārga.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem paredzēts iesniegt prasību varas iestādēm "iedzīvotāja statusa" iegūšanai, vēsta avīze "Segodņa".

Par to avīzei paziņoja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā ar atsauci uz informāciju, ko sniedzis britu izstāšanās no ES departaments.

Vienkārši un ērti?

Britu varas iestādes, šķiet, izdomāja, ko viņiem darīt ar miljoniem iebraucēju no Eiropas Savienības valstīm, kuru dēļ salinieki, pēc būtības, arī nobalsoja par izstāšanos no ES. Iebraucējiem liks iziet uzturēšanās atļaujas iegūšanas procedūru, nošķirojot nevajadzīgos, kurus lūgs atstāt valsti.

"Iedzīvotāja statusa" iegūšanu (tas ir burtisks, taču neērts tulkojums no angliskā jēdziena settled status, ko piedāvā britu varas iestādes) sola izdarīt "vienkāršu" un "ērtu".

Ar apstrīdēšanas tiesībām

"Plānots, ka vairumā gadījumu prasības tiks apstiprinātas," — ziņo departaments. Kas riskē iekļūt mazākumā, pagaidām netiek teikts. Tiek minēti vien mājieni, ka mājās sūtīs tos, kuri nedraudzējās ar likumu.

"Iesniedzējiem būs obligāti jāziņo par jebkādu sodāmību; turklāt viņu personības tiks pārbaudītas Lielbritānijas drošības sistēmas datu bāzēs. Tas ir saprātīgs pasākums personu uzturēšanās novēršanai valstī, kuras pastrādājušas smagus noziegumus."

Tāpat Londona norāda, ka "nenozīmīgas formalitāšu neievērošanas dēļ personām, kuras iesniegs prasību statusa iegūšanai Lielbritānijā pēc valsts izstāšanās no ES, netiks atteikts iesnieguma izskatīšanā".

Turklāt gadījumā, ja statuss netiks piešķirts, ES pilsoņi varēs iesniegt apelāciju, tātad apstrīdēt lēmumu.

Dauningstrīta sola

Un lūk vēl ko sola britu varas iestādes:

* ES pilsoņiem būs pietiekami daudz laika, lai iesniegtu prasību iedzīvotāja statusa iegūšanai divus gadus ilgā perioda laikā pēc valsts izstāšanās no ES.

* Tiks samazināts dokumentu skaits, ko iesniedzējiem paredzēts savākt: darbinieki, kuri izskatīs iesniegumus, varēs sazināties ar iesniedzējiem otršķirīgu jautājumu atrisināšanai.

* Prasības iesniegšanas maksa nepārsniegs britu pases iegūšanas maksu.

* Lēmumi tiks pieņemti tikai uz kritēriju pamata, kuri tiks noteikti vienošanās par Izstāšanos no ES, bez citu iemeslu piemērošanas iesnieguma izskatīšanas atteikumam.

* Tiks ieviesta digitāla, pilnveidota, vienkārša un ērta prasību iesniegšanas sistēma.

* ES pilsoņiem netiks prasīta pilna apdrošināšana slimības gadījumiem vai pirkstu nospiedumu nodošana.

* Personām, kurām jau ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja valstī, tiks piemērota vienkāršotāka un lētāka procedūra.

Ziņu lente
0