EP piedāvā sodīt politiķus ar sankcijām par bijušo esesiešu gājieniem

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года
Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta komitejai tika iesniegts likumprojekts par ekonomisku sankciju ieviešanu pret politiķiem, kuri organizē, piedalās vai finansē gājienus un citus pasākumus par godu bijušajiem nacistiem.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Latvijas nevalstiskā organizācija "Apvienība pret nacismu" nosūtīja Eiroparlamenta Petīciju komitejai likumprojektu, kurš paredz personīgu sankciju ieviešanu pret politiķiem, kuri ir saistīti ar nacisma ideoloģijas propagandu Eiropas Savienībā, raksta "Izvestija".

"Runa ir par sodiem, konkrētu personu kontu bloķēšanu un viņu pārvietošanās ierobežošanu ES teritorijā. Nav pieļaujams, ka ministri un deputāti godinātu bijušos nacistus. Šobrīd mēs diemžēl novērojam, kā Austrijā, Latvijā vai Igaunijā ar oficiālu amatpersonu piedalīšanos notiek dažādas akcijas par godu Otrā pasaules kara kolaboracionistiem," — paziņoja kustības līderis Jānis Kuzins.

Dokuments paredz starptautiskas darba grupas izveidošanu, kurai ir jāsastāda sankciju saraksts un jānosaka Eiropas politiķu nacisma propagandas pazīmes. Antifašistiskas kustības pārstāvji tāpat uzskata, ka nepieciešams sodīt ES valstis, ja tiks noskaidrots, ka "nacistiskus pasākumus" finansē no valsts budžeta. Tādā gadījumā atsevišķas valstis var palikt bez Eiropas fondu naudas. Dokumentu jau ir parakstījusi Ungārijas Strādnieku partija 2006, Starptautiskā Pretošanās cīnītāju federācija, Somijas Komunistiskā partija, "Latvijas Krievu kopiena", kā arī vācu antifašistu organizācija VVN-Bda ("Nacisma režīma upuru apvienība – Antifašistu savienība").

Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs: SS leģionāru gājiens Rīgā – kauns ES un NATO

Tā pati deputātu grupa jau bija vērsusies Eiroparlamentā ar rezolūciju, kura nosoda fašistisko noskaņojumu celšanos Baltijas valstīs. Taču radušos grūtību dēļ dokumenta virzīšanā eirodeputāti grasās iziet tieši uz Eiropas Komisiju – ES izpildvaras iestādi, kurai nav tiešas atkarības no parlamenta.

Radikālie noskaņojumi un simpātijas pret neonacistu ideoloģiju pastiprinājušies reģionā pēc PSRS sabrukuma. Ik gadu Igaunijā notiek 20. SS divīzijas veterāņu sanākšana, Latvijā katru gadu 16. martā tiek rīkots SS leģionāru gājiens, turklāt šogad tajā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits – apmēram 2 tūkstoši cilvēku. Baltijas republiku neatkarības dienas notiek ar lāpu gājieniem, kuri arī pulcē tūkstošiem cilvēku.

Ziņu lente
0