Katalonijas parlaments nobalsojis par neatkarību no Spānijas

© Sputnik / Хавьер Луэнго / Pāriet pie mediju bankasСитуация у парламента Каталонии в Барселоне
Ситуация у парламента Каталонии в Барселоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rezolūcija pasludina "Katalonijas Republikas – neatkarīgas, suverēnas, tiesiskas, demokrātiskas un sociālas valsts izveidi".

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Katalonijas parlaments nobalsojis par rezolūciju par neatkarības pasludināšanu no Spānijas, vēsta RIA Novosti.

Rezolūciju, ko iesniedza kreisā radikālā partija "Tautas vienotības kandidatūra" (CUP) un koalīcija "Kopā par jā", atbalstīja 72 deputāti, pret balsoja desmit, vēl divi deputāti iemeta urnā tukšus biļetenus. Opozīcijas frakciju deputāti pirms sēdes pameta zāli, jo uzskata balsošanu par nelikumīgu.

"Katalonija kļūst par neatkarīgu valsti republikas formā," – teikts rezolūcijā. Dokuments pasludina "Katalonijas Republikas – neatkarīgas, suverēnas, tiesiskas, demokrātiskas un sociālas valsts izveidi".

Rezolūcijā ir 17. punkti, tostarp "Līguma noslēgšanas veicināšana par dubultu pilsonību ar Spāniju", "Katalonijas Republikas atzīšanas veicināšana visu valstu vidū", "Ierosinājumu izstrāde par Katalonijas un Spānijas aktīvu un saistību sadali". Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs jau ir paziņojis, ka tiesiska valsts atjaunos likumību Katalonijā. Par to viņš informēja Twitter tīklā, kad kļuva zināmi balsošanas rezultāti Katalonijas parlamentā. Viņš aicināja spāņus saglabāt mieru.

Referendums par Katalonijas neatkarību notika 1. oktobrī. Par neatkarību balsoja 90,18% referenduma dalībnieki (tajā piedalījās 43,03% balsstiesīgo). Centrālā valdība referendumu neatzīst.

Spānijas valdība ir nolēmusi īstenot Konstitūcijas 155. pantu – atstādināt Katalonijas valdību un sešu mēnešu laikā izsludināt reģionālā parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Plānots, ka līdz tam Katalonijas valdības funkcijas pildīs centrālās valdības pārstāvji. Šie pasākumi jāapstiprina Spānijas senātam.

Ziņu lente
0