No verdzības Lielbritānijā atbrīvotie atteikušies atgriezties Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit Latvijas valstspiederīgie, kuri atbrīvoti no darba verdzības apstākļos Derbijā, turpina darbu tajā pašā rūpnīcā un pat ir apmierināti ar dzīvi.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Visi desmit Latvijas valstspiederīgie, ko Lielbritānijas policija atbrīvoja no verdziskajiem apstākļiem, kādos viņus turēja tautieši Derbijas pilsētā (Derbišīras grāfiste), atteikušies atgriezties dzimtenē un turpina darbu tajā pašā rūpnīcā, vēsta LTV.

Septembra vidū avīzēs bija papilnam ziņu par vergiem no Latvijas, kas nokļuvuši savu tautiešu atkarībā. Latvijas valstspiederīgie strādāja par ļoti nelielu maksu, turklāt viņi nevarēja izmantot viņu vārdā atvērtos bankas kontus. Pēc vairākus mēnešus ilgas izmeklēšanas Lielbritānijas policija atbrīvoja Latvijas valstspiederīgos un nodeva sociālo dienestu aizbildniecībā. Seši par cilvēku ekspluatāciju un verdzības apstākļu radīšanu aizdomās turētie aizturēti.

Мигранты - Sputnik Latvija
Ap 40 miljoniem cilvēku pasaulē kļuvuši par verdzības upuriem

Taču atbrīvotie Latvijas valstspiederīgie ne tikai nav atgriezušies dzimtenē, bet, gluži otrādi, turpina darbu agrākajā vietā. Izmeklētājus no Latvijas tas nepārsteidz.

Valsts policijas Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts paskaidroja, ka nelegālās darbības sākušās, kad starpnieki atņēmuši viesstrādniekiem pases un bankas kartes, lai turētu viņus "īsā pavadiņā".

"Bija valodas barjera, likumu nezināšana, viņi nevērsās tiesībsargājošajās iestādēs. Taču, tā kā pats darbs bija legāls, šīs personas nolēma palikt Lielbritānijā," — viņš skaidroja.

Atsakās atzīt sevi par cietušajiem

Seši aizdomās turamie, kuri atlasīja darba migrantus, gaida tiesu Lielbritānijā. Vienlaikus Latvijā turpinās izmeklēšana, jo mūsdienu vergu tirgotāji gadiem ilgi piesavinājušies tautiešu darba augļus, un cietušo skaits ir daudz lielāks nekā minētie desmit emigranti. Zināms, ka aizturēto personu rūpnīcā strādājuši Latvijas valstspiederīgie no Rīgas reģiona, Tukuma, Jūrmalas. Daļa no viņiem atgriezušies mājās, taču atteikušies figurēt kriminālprocesā kā cietušie.

"Daļu esam atraduši. Un viņi negrib sevi atzīt par cietušajiem. Tā ir tāda mentāla lieta. Vīrieši uzskata: labāk būt apzagtiem un apkrāptiem, piemuļķotiem, nevis atzīt, ka bijuši verdzībā," — saka Lubarts.

2014.-2016. gg. Lielbritānijā Derbišīras, Linkolnšīras, Notingemšīras un Leičesteršīras policija atbrīvojusi 140 "mūsdienu vergus". Domājams, parlaban Anglijā ir aptuveni 13 tūkstoši personu, kas cieš no mūsdienu verdzības, bet visā pasaulē, pēc speciālistu vērtējuma, ir 46 miljoni vergu.

Ziņu lente
0