Zinātnieki atklāja, kā uzveikt vēzi ar "molekulu-slepkavu" palīdzību

© Sputnik / Oksana DzadanВ лабораториях ИОС
В лабораториях ИОС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētnieki noskaidrojuši, ka pirmajiem daudzšūņiem piemita efektīva cīņas sistēma ar ļaundabīgiem audzējiem.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. ASV Ziemeļrietumu universitātes zinātnieki atklāja dabīgu mehānismu, ar kura palīdzību cilvēka organisms spēj uzveikt vēzi, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu EurekAlert.

Ученые в лаборатории - Sputnik Latvija
Zinātnieki apgalvo, ka zarnu baktērijas manipulē ar mūsu smadzenēm

Kā vēsta izdevums, pētnieki noskaidrojuši, ka pirmajiem daudzšūņiem piemita efektīva cīņas sistēma ar ļaundabīgiem audzējiem. Tās galvenie elementi bija mazas interferējošās RNS, kuras "izslēdza" jebkuru mērķa gēnu. Evolūcijas gaitā zīdītāju imūnsistēma zaudēja šo funkciju, taču zinātniekiem izdevies to aktivizēt "piespiedu kārtā".

Laboratorijas izmēģinājumi ar pelēm parādījuši, ka liela skaita interferējošo "molekulu-slepkavu" izplatība ar nanodaļiņu palīdzību bloķē bojāto šūnu attīstību, atstāj tās bez barības un noved pie audzēja audu degradācijas. Turklāt mazās RNS nerada nopietnu kaitējumu veselām šūnām. Zinātnieki īpaši uzsver, ka vēzis nodemonstrēja nulles rezistenci pret šādu terapijas veidu.

"Mūsu pētījumi ir saistīti ar dabīgu šūnu "izslēgšanas" mehānismu. Mēs ceram, ka tā ietekmei pakļausies daudzi vēža veidi," — pastāstīja žurnālistiem viens no pētījuma autoriem Markuss Peters. Taču, zinātnieks tomēr atzīmēja, ka interferējošo RNS izpēte vēl nav pabeigta.

Ziņu lente
0