Ziemeļkoreja brīdina: kodolkarš var sākties kuru katru brīdi

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasKorejas tautas armijas starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanas iekārtas
Korejas tautas armijas starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanas iekārtas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kodolieroči un ballistiskās raķetes Ziemeļkoreji nepieciešamas pašaizsardzībai, ANO tribīnē paziņoja Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas diplomāts.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Ziemeļkoreja neparakstīs Konvenciju par kodolieroču aizliegumu, ņemot vērā kodolkara draudus no ASV puses, paziņoja Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas pastāvīgā pārstāvja ANO vietnieks Kims Inrens.

Jā, taču nē

ANO Ģenerālās Asamblejas Atbruņošanās jautājumu komitejas sēdē diplomāts atzīmēja, ka Phenjana atbalsta kodolieroču pilnīgu aizliegumu.

ASV prezidents Donads Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV senators informējis par "trešā pasaules kara risku" Donalda Trampa dēļ

"Taču Ziemeļkoreja nepievienosies konvencijai, kamēr ASV, kas draud Ziemeļkorejai un šantažē to ar kodolieročiem, noliedz līgumu par kodolieroču aizliegšanu," — Kima Inrena teikto citē RIA Novosti.

Diplomāts paziņoja, ka Ziemeļkorejas rīcībā esošie kodolieroči un ballistiskās raķetes ir "attaisnots pašaizsardzības līdzeklis".

"Neviena valsts pasaulē nav tik ilgu laiku bijusi pakļauta tika galējiem un tiešiem kodolieroču draudiem no ASV puses, — norādīja KTDR pārstāvis. — Situācija Korejas pussalā, kam pievērsta visas pasaules uzmanība, ir sasniegusi galējo punktu, kodolkarš var sākties kuru katru brīdi."

Solis un pata stāvoklis

Diplomāts norādīja, ka galvenais noteikums, ar kādu KTDR iesaistīsies pārrunās par kodolieroču likvidāciju, ir kodoluzbrukuma draudu likvidācija no ASV puses.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstījis, kāpēc ASV neuzbruks KTDR

"Kamēr nebūs visā pilnībā likvidēta naidīgā izturēšanās un kodoluzbrukuma draudi no ASV puses, mēs nekad un nekādos apstākļos neiesaistīsimies pārrunās par mūsu kodolieročiem un ballistiskajām raķetēm un nekad pat par collu neatkāpsimies no mūsu izraudzītā ceļa," — paziņoja Kins Inrens.

Viņš uzsvēra, ka KTDR ir nonākusi pie fināla kodolspēku izveides darbā un tagad tās rīcībā ir dažādi atombumbas, ūdeņraža bumbas un starpkontinentālo ballistisko raķešu nogādes paņēmieni.

"Visa ASV teritorija atrodas mūsu raķešu (lidojuma — red.) zonā, un, ja ASV uzdrošināsies kaut vai par collu ielauzties mūsu svētajā zemē, viņi neizbēgs mūsu stingrajam sodam," — apsolīja Ziemeļkorejas pārstāvis.

Ieroču meistari

Pēdējā laikā Vašingtona regulāri iesaistās skarbu vārdu apmaiņā ar Phenjanu. Donalds Tramps no ANO tribīnes piedraudēja "pilnībā iznīcināt" KTDR, ja tā apdraudēs Savienotās Valstis. Par atbildi Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns solīja spert stingrākos soļus vēsturē.

Septembra sākumā Ziemeļkoreja informēja par ūdeņraža bumbas sekmīgiem izmēģinājumiem, nedēļu iepriekš izmēģināja ballistisko raķeti. Krievija un Ķīna ierosināja KTDR pasludināt kodolizmēģinājumu un raķešu palaišanas moratoriju, bet Dienvidkorejai un ASV — atturēties no mācībām reģionā, lai stabilizētu situāciju pussalā, taču Vašingtona šo iniciatīvu ignorēja.

Ziņu lente
0