Valss pastāstīja par Katalonijas atdalīšanās ietekmi uz Eiropas vienotību

© REUTERS / Charles PlatiauManuels Valss
Manuels Valss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc bijušā Francijas premjera domām, Katalonijas atdalīšanās ir pretrunā ar šī reģiona tautas vēsturi un identitāti.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Katalonijas atdalīšanās no Spānijas izvērsīsies ne tikai reģiona "ekonomiskā katastrofā", bet arī var izjaukt Eiropu kopumā, uzskata Francijas bijušais premjers, kurš dzimis barselonā, Manuels Valss, vēsta RIA Novosti.

"Ir jābrīdina Katalonijas līderus un pašus kataloniešus: atdalīšanās no Spānijas nozīmē izstāšanos no Eiropas Savienības un no eiro zonas. Tas izvērsīsies ekonomiskā katastrofā, kura jau ir sākusies līdz ar dažu kompāniju pārstāvniecību slēgšanu," uzrakstīja Valss savā autora rakstā iknedēļas izdevumam Journal du Dimanche.

Председатель правительства Испании Мариано Рахой - Sputnik Latvija
Madride pieprasīja Katalonijas skaidrojumu jautājumā par neatkarību

Pēc bijušā Francijas premjera domām, Katalonijas atdalīšanās ir pretrunā ar šī reģiona tautas vēsturi un identitāti un var novest ne tikai pie Spānijas, bet arī pie visas Eiropas sabrukuma.

"Šis ceļš nozīmē Spānijas sabrukumu, Eiropas sabrukumu. Tas ir pretrunā ar Katalonijas vēsturi un identitāti. Šī reģiona spēks, tā kultūras un ekonomikas spēks ir tajā, ka viņš ir vienlaikus Katalonijas, Spānijas un Eiropas spēks. Ja jūs atņemsiet vienu no šiem elementiem, jūs pazaudēsiet daļu identitātes," noslēgumā pateica Valss.

Tāpat politiķis aicināja Katalonijas varas iestādes "cienīt Spāniju" un "palīdzēt tās valdībai".

Spānijas Konstitūcijas tiesa iesaldēja Katalonijas referenduma rīkošanu vēl pirms tā sākuma. Neskatoties uz to, uzstājoties 10. oktobrī parlamentā ar referenduma rezultātiem, ženeralitāta (Katalonijas valdība) vadītājs Karless Pudždemos paziņoja, ka 1. oktobra balsojuma rezultāti sniedz iespēju paziņot par neatkarīgas valsts izveidošanu, taču piedāvāja parlamentam apturēt neatkarības pasludināšanu uz dažām nedēļām, lai sāktu dialogu ar Spānijas varas iestādēm.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politiķi ir vienisprātis: Latvija neatzīs neatkarīgu Kataloniju

Tajā pašā dienā Pudždemons, kā arī citi Katalonijas neatkarības atbalstītāji, tostarp, daļa parlamentāriešu parakstīja deklarāciju par neatkarību, kurai šobrīd nav nekāda juridiska spēka.

Spānijas Ministru padome 11. oktobrī nosūtīja Katalonijas varas iestādēm pieprasījumu ar prasību paskaidrot, vai viņi ir pasludinājuši neatkarību. Šodien Pudždemonam ir jāsniedz atbilde. Ja atbildes nebūs vai arī tā neapmierinās Spānijas varas iestādes, tad ceturtdien valdība sāks rīkoties saskaņā ar konstitūcijas 155. pantu, kura atļauj ierobežot pašvaldību autonomajā sabiedrībā.

Ziņu lente
0