Irāna piedraudēja ar izstāšanos no kodola līguma sankciju atjaunošanas gadījumā

© AP Photo / Michel EulerIrānas ĀM vadītājs Džavads Zarifs
Irānas ĀM vadītājs Džavads Zarifs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrs precizēja, ka gadījumā, ja tiks atjaunotas sankcijas nozarēs, kurās Irānai ir īpaša interese, kuru vidū ir naftas un gaisa kuģu tirdzniecība, IIR "patur tiesības pieņemt lēmumu par savu dalību kodola līgumā".

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Irāna varētu izstāties no kodola līguma gadījumā, ja no citu pasaules sabiedrības dalībnieku puses tiks veikts mēģinājums atjaunot sankcijas, paziņoja Irānas ĀM vadītājs Džavads Zarifs, vēsta RIA Novosti.

"Ja Irānā kādā brīdī sajutīs, ka rīcības, kuras veic pretējā puse sankciju atcelšanas jautājumā, Islāma Republikai ir nepietiekamas, tad Irānai būs vairākas opcijas, un viena no tām ir izstāšanās no spēkā esošā kodola līguma," citē Zarifa paziņojumu aģentūra Bloomberg.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps vaino Irānu par Ziemeļkorejas finansēšanu

Ministrs precizēja, ka gadījumā, ja tiks atjaunotas sankcijas nozarēs, kurās Irānai ir īpaša interese, kuru vidū ir naftas un gaisa kuģu tirdzniecība, IIR "patur tiesības pieņemt lēmumu par savu dalību kodola līgumā".

Zarifs tāpat atzīmēja, ka Amerikas prezidenta Donalda Trampa uzstāšanās piektdien parādīja, ka ASV "nav nekādas stratēģijas sakarā ar Irānu". Irānas ĀM vadītājs uzsvēra, ka Irānas aizsardzības un raķetes programmas nekad nekļūs par pārrunu priekšmetu.

Piektdien ASV prezidents Donalds Tramps, vēršoties pie amerikāņiem, atteicās oficiāli apstiprināt Kongresam, ka Irāna ievēro kodolprogrammas vienošanos, taču nesāka apstrīdēt starptautiskā līmenī Irānas vienošanās ievērošanu kodola līguma ietvaros.

Tāpat Tramps teica, ka Baltais nams strādās ar Kongresu starptautiskās vienošanās "nopietnu trūkumu" jautājumā ar Irānu, un solīja, ka ASV ieviesīs jaunas pret Irānu par terorisma atbalstīšanu.

Irāna un starptautisko starpnieku "sešinieks" (Krievija, ASV, Lielbritānija, ĶTR, Francija, Vācija) 2015. gada 14. jūlijā panāca vēsturisku vienošanos par ilgus gadus ilgušās Irānas kodola problēmas atrisinājumu. Tika pieņemts Savstarpējs visaptverošs rīcības plāns (SVRP), kura izpildīšana atceļ no Irānas ANO Drošības Padomes, ASV un Eiropas Savienības iepriekš ieviestās ekonomiskās un finanšu sankcijas.    

Ziņu lente
0