Droni piegādā narkotikas Somijas ieslodzītajiem

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasБеспилотник
Беспилотник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos gados somu cietumu teritorijās sākuši ielidot bezpilota lidaparāti ar ieročiem vai narkotikām; pagaidām nav iespējams cīnīties ar tiem likumīgi.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Somijā aizvien biežāk tiek konstatēts, ka ieslodzītie saņem aizliegtas vielas ar bezpilota lidaparātiem, vēsta Yle.

Ierocis dronu pārķeršanai Ķīnā - Sputnik Latvija
Ķīniešu izgudrojums: kā tiek pārtverti droni

Šī gada maijā, kādā somu cietuma teritorijā tika pamanīts drons, ar kuru tika piegādāts mobilais telefons, lādētājs un zeķē iesaiņotā narkotisko vielu partija. Pēdējos pāris gados konstatēti vairāki līdzīgi gadījumi, informē organizētās noziedzības kontroles speciālists Tomijs Sārinens. 

"Es domāju, ka turpmāk to lietošana pieaugs," — viņš saka. Pēc Sārinena teiktā, ieguvums no dronu lietošanas ievērojami pārsniedz risku. Ja ielās vienas narkotisko vielu tabletes cena sākas no 12 eiro, cietumos to vērtība pieaug desmitkārt.

Noķert lidaparātu vadītājus ir sarežģīti, jo tehniku iespējams vadīt no viena kilometra attāluma. Dronus cietumu teritorijās var notriekt ar pistoli vai ūdens lielgabalu vai uzstādīt tīklus, taču, kā norāda Sārinens, bezpilota lidaparātu kontroles organizācija prasa papildu cilvēku resursus. Tāpat varētu pārtvert signālu, taču pagaidām somu likumdošana neļauj to darīt.

Балтийский флот проводит учения по спасению подводной лодки - Sputnik Latvija
Pentagons veido jūras dronu, lai sekotu zemūdenēm Baltijas jūrā

Šobrīd ES likumdošana šajā jomā tiek atjaunināta. Nākotnē plānots ieviest visu bezpilota lidaparātu turētāju reģistrēšanu un pat speciālu bezpilota lidaparātu vadīšanas kursu apmeklēšanu. Britu cietumos jau ieviesta sistēma, kas atklāj un bloķē bezpilota lidaparātu signālu, kas liek dronam atgriezties sākotnējā punktā. Somijas Iekšlietu ministrija piedāvā ievest grozījumus Likumā par robežu, kas ļautu robežsargiem iejaukties bezpilota aparātu lidojumos. Aizsardzības ministrija gatavo likuma grozījumus, kas sniedz šādu iespēju arī karavīriem.

Ziņu lente
0