Eksperts pastāstīja par Putina bezpilota aparātu, kas "uzlauzis" NATO viedtālruņus

© Foto : из личного архива Леонтия БукштейнаInterneta portāla "Mobilnije telekommunikaciji" galvenais redaktors Leontijs Bukšteins
Interneta portāla Mobilnije telekommunikaciji galvenais redaktors Leontijs Bukšteins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO karavīriem nāktos mazāk sēdēt sociālajos tīklos un vairāk strādāt, tad viņiem vairs nerādīsies bezpilota aparāti, kuri zogot datus pa taisno no viedtālruņiem viņu kabatās, uzskata eksperts Leontijs Bukšteins.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. ASV preses izdevumā The Wall Street Journal publicēta informācija par to, ka karavīriem NATO bāzēs Baltijā un Polijā radušās aizdomas par to, ka Krievija centusies uzlauzt viņu viedtālruņus, lai savāktu operatīvos datus, saņemtu informāciju par karavīru skaitu un iebiedētu viņus.

Avīzes avoti skaidro, ka uzlauzti vismaz sešu karavīru tālruņi un lapas sociālajā tīklā Facebook, un ar mērķi īstenot operāciju Kremlis un, iespējams, pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot devis pavēli nopirkt pasakaini dārgu bezpilota lidaparātu.

Interneta portāla "Mobilnije telekommunikaciji" galvenais redaktors Leontijs Bukšteins intervijā starptautiskās ziņu aģentūras un radio Sputnik žurnālistiem pastāstīja, ka Krievijai nav nekāda sakara ar NATO karavīru viedtālruņu uzlaušanu — parasti ierīces uzlauž hakeri, nevis valsts.

Bukšteins norādīja, ka NATO karavīriem nevajadzētu izmantot dienesta mērķiem civilos sakarus, mazāk lietot viedtālruņus un vairāk pildīt savus pienākumus. Militārajās daļās nevajadzētu atrasties nekādiem civilajiem sakaru līdzekļiem, viņš uzskata.

"NATO pati netic, ka tai kāds grib uzbrukt," — teica Bukšteins.

Viņš uzsvēra, ka "nekāds bezpilota lidaparāts nevar netraucēti šķērsot NATO robežas" un tamlīdzīgi paziņojumi vienkārši mazina alianses militāro spēku.

"Uzlauzt viedtālruni iespējams tikai tad, ja esat iegājis Google Play un nepiesardzīgi lejupielādējis kādu nepārbaudītu programmu, kurā ir tas, no kā nobijušies NATO karavīri. Tas vienkārši ir neiespējami — ielīst telefonā un uzlauzt to, ja tas guļ uz galda," — atgādināja eksperts.

Bukšteins piezīmēja, ka situācijā, ja īsts hakeris vēlas uzlauzt kādu serveri un lejupielādēt svarīgu informāciju, lietotājs nekad nespēs saprast, ka iekārta uzlauzta.

"Informāciju iespējams nemanāmi lejupielādēt mēnešiem ilgi," — uzsvēra Bukšteins.

Pēc viņa domām, rietumvalstu žurnālisti nenes nekādu atbildību par publicēto informāciju. Eksperts uzskata: viņiem galvenais ir uzrakstīt, ka kaut kāds notikums ir saistīts ar Krieviju vai tajā konstatētas Krievijas pēdas.

"Ilgus gadus viņi zvērēja, ka NATO nav Krievijas pretinieks, bet tagad nāk visas šīs informatīvās sadursmes, lai uzrakstūtu: "Ahā, Krievija — lūk, mūsu ienaidnieks"," — teica Bukšteins.

Pēc eksperta domām, NATO valstīm ir ļoti ērti izmantot Krieviju, lai piesaistītu lielākus finansiālos līdzekļus savām aizsardzības nozarēm.

Vīruss-šantāžists uzbrucis kompāniju IT sistēmām dažādās valstīs - Sputnik Latvija
Liegums izmantot Kaspersky Lab: Latvija varētu sekot ASV piemēram

Bukšteins atgādināja arī par skandālu ar "Kaspersky Lab", kuras programmas un pakalpojumus iecerēts aizliegt ASV un Latvijā. Pēc viņā domām, šī situācija ir saistīta ar materiālajām interesēm un "Kaspersky Lab" aiziešana no pasaules tirgus lielā mērā atvieglos dzīvi ASV un Eiropas antivīrusu programmu speciālistiem, kuri nepacietīgi gaida iespēju ieņemt Krievijas kompānijas vietu.

Pagaidām tas vēl nav noticis, tāpēc eksperts ieteica NATO un citu valstu karavīriem uzstādīt "Kaspersky Lab" antivīrusus savos viedtālruņos.

"Uzstādiet "Kasperski", tad neviens ne tuvumā nepienāks," — uzsvēra Bukšteins. 

Ziņu lente
0