Politika

Junkers aicina Eiropas Savienību palielināt visu robežu drošību

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEirokomisijas vadītājs Žans Klods Junkers
Eirokomisijas vadītājs Žans Klods Junkers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EK priekšsēdētājs paziņoja, ka Eiropai ir nepieciešama ārējo robežu stiprināšana, kā arī aizsardzības savienības, vienotas kiberaizsardzības un pretterorisma izlūkošanas nodaļas izveidošana.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Eirokomisijas vadītājs Žans Klods Junkers Eiroparlamenta plenārsēdes programmas runā Strasbūrā nosauca vairākus draudus Eiropas drošībai un piedāvāja to likvidācijas ceļus, vēsta RIA Novosti.

Savienības aizsardzības spēki

Pēc Junkera viedokļa, Eiropa nedara pietiekami daudz savai aizsardzībai, un ir nepieciešams izveidot Eiropas Aizsardzības savienību.

"Aizsardzības nozarē ir nepieciešams pielikt vairāk spēku. Eiropas Aizsardzības savienības apstiprināšana ir minēta mūsu dienas pavēstē, notiek (pastāvīgās strukturētās sadarbības) PESCO izveidošana aizsardzības nozarē. 2025. gadā mums ir nepieciešama strādājoša Eiropas Aizsardzības savienība. Viņš ir nepieciešams mums, un NATO vēlētos, lai mums viņš ir," teica Junkers.

Gaisa desanta spēku aviotaktiskās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rietumi 2017: Krievijas Aizsardzības ministrija lūdz Eiropu gulēt mierīgi

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs augusta beigās aicināja ES valstis atteikties no savu armiju izveidošanas un novirzīt kopējos spēkus alianses karaspēku stiprināšanai, uzsverot, ka Eiropa bez NATO netiks galā.

ES diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni iepriekš paziņojusi par Eiropas Savienības valstu plāniem 2017. gada beigās uzsākt pastāvīgu strukturētu sadarbību (PESCO) aizsardzības un drošības nozarē. Tas viņām ļaus apvienot spēkus dažādos aizsardzības projektu darbos, kuri, savukārt, varēs tikt finansēti no ES veidotā Eiropas Aizsardzības fonda.

Turklāt, pēc Junkera domām, Eiropas Savienības ārējo robežu nostiprināšanai Rumāniju un Bulgāriju ir jāpievieno Šengenas zonai.

"Ja mēs vēlamies nostiprināt Eiropas Savienību, tam ir jābūt iekļautākam. Ja mēs vēlamies nostiprināt ārējās robežas, tad tagad ir tas laik Rumāniju un Bulgāriju iekļaut Šengenas zonā," paziņoja EK vadītājs.

Pēc viņa vārdiem, arī Horvātija ir pelnījusi pilnvērtīgu dalību Šengenas zonā ar visu kritēriju ievērošanas nosacījumiem.

Eiropas Firewall

Eiropa ir slikti pasargāta no kiberuzbrukumiem, atzīmēja Junkers, ir nepieciešams izveidot Eiropas Kiberaizsardzības aģentūru, kura ļaus pretoties virtuālo ļaunprāšu darbībām.

Kiberuzbrukumi - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija gaida informācijas uzbrukumus "Rietumi 2017" mācību laikā

"Kiberuzbrukumi mēdz būt bīstamāki stabilitātei un demokrātijai, nekā ieroči un tanki," uzsvēra Junkers.

Pēc viņa vārdiem, tikai pērn ES saskarās ar vairāk kā četriem tūkstošiem kiberuzbrukumu, kiberincidentus uz sevis izjuta ap 80% Eiropas kompāniju.

"Kiberuzbrukumus nenotur robežas. Tādēļ komisija šodien piedāvā jaunus instrumentus, tostarp, Eiropas Kiberaizsardzības aģentūru, lai labāk pasargātu sevi no šiem uzbrukumiem," pārliecināts Eirokomisijas vadītājs.

Turklāt, drošības nodrošināšanas mērķos Eiropas Savienībai ir jāizveido pretterorisma izlūkošanas specvienība, kura nodrošinās automātisku informācijas izplatīšanu par teroristiem un ārzemju kaujiniekiem policijas un informācijas dienestu vidū.    

Ziņu lente
0