Vācija neizmaksās Polijai papildu reparācijas

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Pāriet pie mediju bankasBerlīne
Berlīne - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas valdība nav saņēmusi Polijas pieprasījumu izmaksāt reparācijas par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Vācijas valdība atteikusies izmaksāt Polijai papildu reparācijas par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem, brīfingā Berlīnē informēja Vācijas valdības oficiālais pārstāvis Štefens Zaiberts, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Augusta beigās Varšava pauda viedokli par to, ka Berlīnes pienākums ir kompensēt Polijas tautai kara laikā nodarītos zaudējumus. Valsts premjerministre Beāte Šidlo ir pārliecināta, ka reparācijām "jāatgādina par taisnīgumu, par to, kas pieder Polijai". Polijas valdība uzskata, ka papildu reparācijas varētu sastādīt 830 miljardus eiro.

Госдума РФ - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas Valsts dome: mums nav vērts atbildēt Polijai par reparācijām

"Vācija ir lielā mērā izpildījusi saistības jautājumā par kara nodarīto zaudējumu reparāciju izmaksām, tostarp arī Polijai… Visi atceras, ka 1953. gada augustā Polija uzņēmās saistības atteikties no tālākām reparāciju izmaksām no visas Vācijas (VFR un VDR — red.), un pēc tam Polija vairākkārt apstiprināja šo lēmumu — 1970. gadā, 2004. gadā," — atgādināja Zaiberts.

Viņš uzsvēra, ka nav ne mazākā pamata apšaubīt Varšavas lēmumu atteikties no reparācijām 1953. gadā.

Zaiberts atzīmēja, ka Polijas valdības apspriestais jautājums ir "atrisināts tiesiskajā un politiskajā aspektā".

Tāpat viņš pievērsa uzmanību tam, ka Polijas valdība nav nosūtījusi oficiālus pieprasījumus šajā jautājumā, un piebilda, ka Vācijas valdība atkārtoti paziņojusi, ka Vācija ir uzņēmusies atbildību par Otrajā pasaules karā pastrādātajiem noziegumiem.

Potsdamas konferencē 1945. gadā tika panākta vienošanās, saskaņā ar kuru Polija saņēma reparācijas no PSRS daļas, kas tika izmaksātas no Vācijas austrumu zonas. Pēc dažiem gadiem PSRS un Polijas Tautas Republika (PTR) noslēdza vienošanos, ar kuru no 1954. gada tika pārtraukta reparāciju piedzīšana no Vācijas Demokrātiskās Republikas.     

Ziņu lente
0