Maskava izvērtēja tirdzniecības perspektīvas ar ES sankciju ietvaros

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasKreivijas valdības pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs
Kreivijas valdības pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat esošajos sarežģītajos politiskajos apstākļos ir potenciāls tirdzniecības atjaunošanai ar ES, pārliecināti Krievijas valdībā.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Krievijas varas iestādes, neskatoties uz sankcijām, cer uz tirdzniecības atjaunošanu ar Eiropas Savienību, paziņoja Kreivijas valdības pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs.

"Mēs, starp citu, ceram, ka, neskatoties uz visām sankcijām un visu, kas tur notiek, tirdzniecība pamazām atjaunosies, un mēs redzam lielas perspektīvas ar ES pat tik sarežģītos politiskos apstākļos," citē Šuvalova vārdus RIA Novosti.

Paviljons Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Eurostat publicē datus par mazumtirdzniecības pieaugumu Latvijā

Savukārt, VFR vēstniecības ekonomikas un zinātnes nodaļas vadītājs Krievijā Tomass Grafs paziņoja Sputnik Deutschland, ka, neskatoties uz sankcijām, Krievijas un Vācijas ekonomikas dialogs intensīvi attīstās.

"Preču apgrozījums šogad palielinājies par 25%. protams, bez sankcijām tas būtu vēl intensīvāks, tās rada psiholoģisku ietekmi uzņēmējiem un ved pie noteiktas atturības projektos, taču firmas jau ir pielāgojušās jaunajiem nosacījumiem," uzsvēra Grafs.

Krievijas un Eiropas Savienības attiecības saasinājās 2014. gadā sakarā ar notikumiem Ukrainā un Krimā. Brisele paziņoja par ierobežojošu pasākumu ieviešanu pret atsevišķām Krievijas kompānijām un privātpersonām, pārejot vēlāk pie veselu Krievijas ekonomikas nozaru bloķēšanas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2014. gada 6. augustā parakstīja rīkojumu, kurš aizliedz importēt uz Krieviju dažu no lauksaimniecības, izejvielu un pārtikas veidu importu no vairākām valstīm, tai skaitā no ES valstīm. Tika aizliegta gaļa, desas, zivis un jūras produkti, dārzeņi, augļi, piena izstrādājumi.

Президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politico: Tramps neapmierināts ar sankcijām pret Krieviju

Līdz ar Rietumu sankciju saglabāšanu Krievija pagarināja arī savus atbildes pasākumus. 28. jūnijā ES Padome pieņēma oficiālu lēmumu par ekonomikas ierobežošanas pasākumu pagarināšanu uz pusgadu attiecībā pret Krieviju, kuras bija spēkā līdz 2017. gada jūlija beigām. 30. jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu par atbildes pasākumu pagarināšanu sakarā ar Rietumu sankcijām līdz 2018. gada 31. decembrim.

Augustā Eirokomisija paziņoja, ka atsevišķas ES lauksaimniecības nozares pēc trīs gadiem kopš sankciju ieviešanas nav spējušas atjaunoties pēc Krievijas embargo. Pēc EK vērtējumiem, lauksaimniecības un pārtikas produkcijas eksports no ES uz Krieviju kopš 2013. gada (pēdējais pilnais gads līdz embargo) nokrities no apmēram 11,8 miljardiem eiro līdz apmēram 5,6 miljardiem eiro 2016. gadā.    

Ziņu lente
0