Mediji: NATO izstrādātas 39 Krievijas "apturēšanas" metodes

© Mandel NGAN / AFPФлаги стран членов НАТО
Флаги стран членов НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt paudusi šaubas par to, ka ASV izmanto nepamatotus datus par līgumu INF, lai aizbildinātu kampaņu par iespējamiem pasākumiem pret Krieviju.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. NATO izsūtījusi alianses dalībvalstīm konfidenciālu dokumentu, kurā uzskaitītas iespējas, kā reaģēt, ja Krievija pārkāpšot līgumu par vidēja un maza darbības diapazona raķešu likvidāciju (INF), vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Süddeutsche Zeitung.

Vācu preses izdevums Süddeutsche Zeitung, atsaucoties uz avotiem, informē, ka dokumentā ar virsrakstu "Kas būtu, ja…" uzskaitītas 39 iespējamās Krievijas "apturēšanas" metodes. To vidū – intensīvāka kodoltehnoloģiju apturēšanas stratēģija, jaunu agrīnās identifikācijas sistēmu uzstādīšana un pretzemūdeņu aizsardzības pastiprināšana.

ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV pārmet Krievijai INF līguma pārkāpšanu

Ieteikts arī aktīvāk izmantot Eiropā lidmašīnas B-2 un B-52, kā arī palielināt Eiropā dislocēto bumbvedēju eskadriļu operatīvo gatavību.

Avīze vēsta, ka dokumenta autori aicina uzsākt pārrunas ar Krieviju, ierosina ASV lauzt līgumu INF un padziļināt savu vidēja un maza darbības diapazona raķešu izstrādi. Alianse uzskata, ka tas varētu saasināt antiamerikānisko noskaņojumu".

Pie tam jaunas sankcijas pret Maskavu līguma INF dēļ nav apsveicamas raksta izdevums.

NATO pārstāvis, kam avīze uzdeva sīkākus jautājumus, minētā dokumenta esamību neapstiprināja un nenoliedza, taču informēja, ka aliansē rit diskusija par līguma INF ievērošanu.

Līgums INF aizliedz pusēm uzglabāt sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar darbības diapazonu no 500 līdz 5500 km. Maskava un Vašingtona periodiski pārmet viena otrai 1987. gadā parakstītās vienošanās pārkāpumu.

ZRK S-400 - Sputnik Latvija
Lielbritāniju uztrauc ASV un Krievijas nesaskaņas sakarā ar VMAR

Iepriekš mediji ziņoja, ka ASV administrācija vērtē Kongresa iesniegto ierosinājumu atteikties no līguma INF. Vienlaikus ASV prezidenta īpašais palīgs, Baltā nama Nacionālās drošības padomes vecākais direktors masveida iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas jautājumos Kristofers Fords pastāstīja aģentūrai RIA Novosti, ka ASV cer saglabāt līgumu un uzskata par būtisku dialogu ar Maskavu stratēģiskās stabilitātes jautājumos. ASV Kongresa locekle, Republikāņu partijas pārstāve no Kalifornijas Dana Rorabaker nosauca ierosinājumu par atteikšanos no vienošanās par "muļķībām".

Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt paudusi šaubas par to, ka ASV izmanto nepamatotus datus par līgumu INF, lai aizbildinātu kampaņu par iespējamiem pasākumiem pret Krieviju. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādījis, ka Krievijas valdība informējusi par apņemšanos ievērot līgumā minētās saistības, un paskaidrojis, ka "no mūsu puses nekādu pārkāpumu nav". Viņš atzīmēja, ka "ASV apgalvo pretējo, taču pie tam nesniedz nekādu konkrētu informāciju, ko būtu iespējams pārbaudīt, lai noskaidrotu situāciju". Ministrs pievērsa uzmanību tam, ka Maskavai ir vairāki nopietni jautājumi ASV par dažiem "izgājieniem" līguma izpildē no pašu amerikāņu puses.

Ziņu lente
0