Neskatoties uz "olu krīzi", Beļģijā uzceps ikgadējo "draudzības omleti"

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasOlas. Foto no arhīva
Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Omletes cepšanā aiziet 10 tūkstoši olu, kuru sasišanas process aizņem apmēram stundu, kā arī 35 kilogrami bekona, 8 kilogrami piedevu un 4 kilogrami zaļumu.

RĪGA, 13.augusts — Sputnik, Aleksandrs Šišlo. Eiropā izveidojusies "olu krīze" nekādā veidā neietekmēs uz ikgadējo 15.augusta milzu omletes cepšanas tradīciju no 10 tūkstošiem olu Malmedi pilsētā, Beļģijas dienvidaustrumos, paziņoja sestdien RIA Novosti "omletes draudzes" vadītājs Benedikts Matī.

Eiropas Savienībā uzņem apgriezumus skandāls, kas saistīts ar dažās Beļģijas un Holandes putnu fermu saimniecībās atrasto fipronila insekticīdu. To izmanto perējvistu ārstēšanai no utīm, taču pēc Eiropas normām, izmantot fipronilu putnu saimniecībās, kuru produkcija orientēta uz patērētāju tirgu, aizliegts. Eksperti brīdina, ka bieža šo insekticīdu saturošu olu lietošana ir veselībai bīstama. Neskatoties uz to, miljoniem ar fipronilu inficēto olu nonāca ES valstu veikalu plauktos.

Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eirokomisija mēģinās atrisināt "olu skandālu"

"Svētki netiek atcelti, omlete tiks uzcepta. Mēs izmantojam vietējo ražotāju olas. Produkcija jau izgājusi pārbaudi un ir absolūti droša. Mūs vairāk uztrauc laika prognoze, kura varētu ietekmēt tūristu pieplūdumu, " teica Matī.

Ikgadējais tā saucamās "draudzības omletes" cepšanas rituāls un recepte paliek nemainīgi, savukārt pati tradīcija notiek līdz ar Dievmātes nāves piemiņas dienu. Omletes cepšanā aiziet 10 tūkstoši olu, kuru sasišanas process aizņem apmēram stundu, kā arī 35 kilogrami bekona, 8 kilogrami piedevu un 4 kilogrami zaļumu. Ar gatavošanu nemainīgi nodarbojas 80 Malmedi "omletes draudzes" locekļi.

Pirms ēdiena pagatavošanas uzsākšanas katrs no viņiem dod zvērestu saglabāt tradīciju, kuras mērķis ir saliedēt cilvēkus svētku atmosfērā un tikai un vienīgi bezmaksas cienāt ar ēdienu visus gribētājus. "Zvēru palikt uzticīgs un glabāt mūsu omletes pagatavošanas tradīciju, kuru es nodošu saviem bērniem un mazbērniem! " saka lūgšana.

Pie improvizētās virtuves vietas, par kuru ik gadu kļūst Malmedi centrālās ielas braucamā daļa, omletes pannu 4,5 metru diametrā nogādā ar traktoru. Pirms tam uz asfalta iededz ugunskuru no nelielu koku stumbriem, savukārt olas sakuļ ar pienu un miltiem alumīnija kannās ar lielu mikseru palīdzību.

Tieši pusdienlaikā orķestra skaņu pavadījumā omleti no sākuma cep no 6 tūkstošiem olu, un pēc tam no 4 tūkstošiem. Ēdienu gatavo divreiz gadījumam, ja sanāks maz skatītāju, taču tas nekad vēl nav noticis.

Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Veterinārais dienests pārbaudīja putnu fermas pēc ziņojumu saņemšanas par pārkāpumiem

Pēc degustācijas beigām Malmedi "Omletes draudzes" locekļi tradicionāli vada riņķa deju ar dziesmām apkārt ogļu pelniem.

Milzu omletes cepšanas tradīciju saista ar Napoleona vārdu. Saskaņā ar leģendu, kad viņa armija gāja cauri Francijas dienvidiem, Besjēras pilsēta, kur apmetās imperators, viņu sveica ar omleti. Tā tik ļoti iepatikusies Napoleonam, ka nākamajā dienā viņš lika pilsētniekiem pagatavot šo ēdienu lielā daudzumā viņa gvardei.

Pasaulē ir izveidotas septiņas "milzu omletes draudzes". Izņemot Beļģiju, vēl divas šādas biedrības darbojas Francijā un pa vienai Kanādā, Argentīnā, ASV un Jaunkaledonijā.    

Ziņu lente
0