Polija pastāstīja par ASV gāzes iegādes noteikumiem

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasGāzes tankeris
Gāzes tankeris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas prezidents Andžejs Duda norādīja, ka Polija varētu kļūt par sadales centru, no kura amerikāņu gāze nokļūtu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Lēmums par ASV sašķidrinātās gāzes importu Polijā vēl nav pieņemts, jo tās cenai ir jābūt konkurētspējīgai, intervijā aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

"Mēs vēl neesam nolēmuši importēt gāzi no ASV. Pirms pāris mēnešiem mēs saņēmām vienu vai divus tankerus ar sašķidrināto gāzi no ASV. Tas bija pilotprojekts, lai pārliecinātos par Savienoto Valstu gāzes importa tehniskajām iespējām. Tas bija sekmīgs projekts, taču patlaban mēs vienkārši gaidām topošā līguma noteikumus," — viņš pastāstīja.

"Mēs vēlamies un plānojam importēt gāzi no Savienotajām Valstīm ar noteikumu, ka cena būs konkurētspējīga ar to, kāda ir citu piegādātāju, piemēram, Kataras vai Krievijas gāzei. Pagaidām gāze no ASV ir daudz dārgāka. Taču, ja viņi piedāvās līgumu, kas varēs konkurēt ar gāzes importu no Kataras vai citiem reģioniem, mēs to varam izskatīt," — uzsvēra Polijas ārlietu ministrs.

Ziemeļu straumes 2 - Sputnik Latvija
Polijai nav izdevies likt šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" īstenošanai

Polijas prezidents Andžejs Duda norādīja, ka Polija varētu kļūt par sadales centru, no kura amerikāņu gāze nokļūtu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Viņš pavēstīja, ka šis jautājums apspriests pārrunās ar Donaldu Trampu jūlija sākumā.

Polija patērē aptuveni 15 miljardus kubikmetru gāzes gadā, no kuriem 10 miljardus kubikmetru piegādā "Gazprom". 2015. gadā valsts ziemeļrietumos darbu sāka SDG terminālis, kura jauda sasniedza piecus miljardus kubikmetru gadā. 2016. gada jūnijā Varšava informēja, ka SDG terminālis un gāzes vads, kas savienos Poliju ar Norvēģijas šelfu, nodrošinās valsts neatkarību no gāzes piegādēm "no austrumiem" līdz 2022. gadam. 

Ziņu lente
0