Britu universitātes pieprasīs pārskatīt ES pilsoņu tiesības pēc Brexit

© Foto : pixabay.com / keem1201Оксфорд, Англия
Оксфорд, Англия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar Terēzas Mejas ierosinājumiem, pēc Brexit visiem ES pilsoņiem "būs jāiesniedz pieteikums uzturēšanās atļaujas saņemšanai, tostarp bērniem".

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Lielbritānijas vadošās universitātes publicēs desmit prasību sarakstu valsts premjerministrei Terēzai Mejai, kuras skar Eiropas Savienības pilsoņu tiesības sakarā ar Brexit, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Independent. 

Pēc avīzes informācijas, savās prasībās 24 Russell Group augstākās mācību iestādes, kuru sastāvā ir arī tādas universitātes kā Oksforda un Kembridža, brīdina Meju, ka ja esošie valdības plāni netiks pārskatīti, tas varētu stipri iedragāt valsts izglītības sektoru. Tāpat universitātes pieprasa "lielāku skaidrību" sakarā ar valdības plāniem, kas skar ES pilsoņus, atzīmē avīze.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Brīva iebraukšana ES pilsoņiem Lielbritānijā beigsies 2019. gadā

Pēc avīzē rakstītā, universitātes aicina Meju atcelt plānu par nepieciešamību ES pilsoņiem iesniegt pieteikumu par uzturēšanās atļauju valstī pēc Brexit, tā vietā viņi piedāvā sniegt valstī esošajiem ES pilsoņiem, automātiskas tiesības uzturēšanai Lielbritānijā. Tāpat tiek prasīts pārskatīt plānus par uzturēšanās atļaujas atcelšanu tiem cilvēkiem, kuri izbrauc ārpus tās robežām ilgāk nekā uz diviem gadiem.

"Pagaidām tā […] ir Lielbritānijas valdības pārrunu pozīcija, šis skaidrības trūkums izraisa ievērojamu uztraukumu ES pilsoņiem mūsu universitātēs un ietekmē mūsu iespēju pieņemt darbā talantīgus darbiniekus no ES," — atzīmēts prasībās. Pēc Russell Group politikas nodaļas vadītājas Džesikas Koulas vārdiem, šobrīd grupas universitātēs ir apmēram 25 tūkstoši darbinieku no citām ES valstīm.

Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā 2016. gada 23. jūnijā pieņēma lēmumu izstāties no ES. Oficiālais izstāšanās process iniciēts 29. martā, kad Londona nosūtīja Eiropas Padomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam vēstuli ar atbilstošo informāciju. Lisabonas līguma 50. pants nosaka, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES notiks 2019. gada 29. martā — divus gadus pēc Brexit procesa iniciācijas.

Ziņu lente
0