National Interest: Krievija gūs labumu ASV jauno sankciju rezultātā

© Sputnik / Igor MikhalevKapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva
Kapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atbildes pasākumi var radīt jaunu sankciju un antisankciju sēriju, kuru fonā abu valstu ekonomiskās attiecības turpinās pasliktināties, uzskata Džordžtaunas universitātes profesore.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Tā vietā, lai kaitētu Krievijai, ASV likumprojekts par jaunajām sankcijām draud ar pārsteidzošām sekām pašām ASV, RIA Novosti citē Džordžtaunas universitātes profesores Endželas Stentas rakstu izdevumā The National Interest.

"Savā pašreizējā veidā šis likumprojekts kaitē ne tikai Krievijai, bet arī Amerikas un Eiropas uzņēmumiem, tajā iekļauto ierobežojumu dēļ, kuri skar ar Krievijas kompānijām saistītus enerģētiskos projektus," —viņa skaidro.

Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Politika
FT uzzināja par iespējamo Eiropas atbildi uz ASV jaunajām sankcijām pret Krieviju

Piemēram, tas attiecas uz Krievijas gāzes vada "Ziemeļu straume 2" būvniecību. Vācija to atbalsta kā izdevīgāko veidu savu vajadzību nodrošināšanai nākotnē, raksta Stenta. Vairumam Berlīnes partneriem no Eiropas ir līdzīga pieeja.

Jūnijā pret jaunajām sankcijām atklātā vēstulē izteikušies Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs Zigmārs Gabriels un Austrijas kanclers Kristiāns Kerns, viņi atzīmēja, ka Vašingtona šajā situācijā mēģina piespiest Eiropu pirkt amerikāņu sašķidrināto gāzi.

Iepriekš šomēnes par gatavību steidzami pieņemt atbildes pasākumus izteicies Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers.

Savukārt Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministre Brigite Ciprīsa norādījusi, ka jaunās ASV sankcijas neatbilst starptautiskajiem normatīvajiem aktiem.

"Dažas Eiropas amatpersonas brīdināja, ka ja ASV turpinās virzīt šo likumprojektu, ES varētu pārskatīt savu sankciju režīmu, kas bija rūpīgi izstrādāts kopā ar Baraka Obamas administrāciju, — raksta Stenta. — Kremlim tā būs laba ziņa."

Nav iespējams bezgalīgi ciest nekaunību: Putins par sankcijām pret Krieviju - Sputnik Latvija
Video
Nav iespējams bezgalīgi ciest nekaunību: Putins par sankcijām pret Krieviju

Abas Kongresa palātas jau pieņēmušas likumprojektu par sankcijām pret Maskavu. Donalds Tramps to vēl nav parakstījis, taču daudzi ir pārliecināti, ka viņam nebūšot citas izvēles. Maskava savukārt paziņoja par ASV diplomātiskā personāla samazināšanu Krievijā. Vašingtona varēs atstāt valstī pārstāvniecību un konsulātu 455 darbiniekus.

No Stentas viedokļa, Krievijas atbildes pasākumi var izraisīt jaunu sankciju un antisankciju sēriju, kuru fonā abu valstu ekonomiskās attiecības turpinās pasliktināties. "Varbūt Krievija un Amerika varēs darboties kopīgi Sīrijā, bet tas, visticamāk, būs viena no nedaudzajām atlikušajām sadarbības jomām," — secina autore.

Ziņu lente
0