Zinātnieki konstatējuši lielu Saules plankumu

© Foto : pixabaySaule. Foto no arhīva
Saule. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki norāda, ka plankuma izmēri pārsniedz mūsu planētu, lai arī video ierakstā tas izskatās pavisam neliels.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Kosmiskā aģentūra NASA publicējusi YouTube lielu plankumu uz Saules virsmas — tas pakāpeniski kļūst redzams uz Zemes, planētai griežoties ap Sauli, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Kadrus saņēmusi NASA Saules dinamijas observatorija (Solar Dynamics Observatory) laikā no 5. līdz 11. jūlijam. Lai arī video ierakstā plankums izskatās neliels, tā izmēri pārsniedz mūsu planētu, uzsvēra zinātnieki. Tas ir pirmais plankums, kas parādījies Saules redzamajā daļā divu dienu laikā.

Marss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc Marss kļuvis nepiemērots dzīvībai

Mazinoties Saules aktivitātei, tamlīdzīgas parādības vērojamas retāk nekā parasti. Dažkārt plankumi var kļūt par uzliesmojumu iemeslu, taču pagaidām šādu parādību prognozēt būtu pāragri, atzīst NASA.

Vērojami secīgi Saules aktivitātes pieauguma un samazināšanās periodi, kas nomainās aptuveni ik pēc 11 gadiem. Aktivitātes pieauguma periodā Saules uzliesmojumi vērojami daudz biežāk, parādās "koronālie caurumi" — apgabali, kuros Saues vēja ātrums ir lielāks, — un plazmas izvirdumi, kuru rezultātā uz Zemes vērojamas magnētiskās vētras.

Par galveno Saules aktivitātes līmeņa rādītāju tiek uzskatīts plankumu skaits. Aktivitātes periodā parādās biežāk un samazinās bezvēja periodos. 

Ziņu lente
0