Politika

Krievijas senators par Ukrainas asociāciju ar ES: Kijeva lepojas ar jaunu parādjūgu

© Sputnik / StringerUkrainas karogi
Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstu Ekonomikas un finanšu ministru padome otrdien apstiprinātā vienošanās ir Ukrainas prezidenta Petro Porošenko politikas zaudējums, jo tas satur sevī ierobežojuma kvotas, uzskata Aleksejs Puškovs.

RĪGA, 12.jūlijs — Sputnik. Pēc Krievijas senatora Alekseja Puškova viedokļa, Kijevai nav iemesla lepoties sakarā ar Eiropas Savienības un Ukrainas asociācijas vienošanos.

"Porošenko nevajadzētu lepoties par asociāciju ar ES. Šī parādjūgu vienošanās ar lielu daudzumu ierobežojošo kvotu Ukrainai ir nevis Kremļa zaudējums, bet gan viņa paša, " uzrakstīja Puškovs savā Twitter mikroblogā.

Президент Украины Петр Порошенко и государственный секретарь США Рекс Тиллерсон обменялись рукопожатием после совместного заявления в Киеве - Sputnik Latvija
Politika
Porošenko pastāstīja par ieinteresētību sankciju atcelšanā pret Krieviju

Vakar Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu ministru padome apstiprināja Eiropas Savienības asociācijas vienošanos ar Ukrainu, kas atļaus pilnu tās realizēšanu no 2017.gada 1.septembra.

Daudzi no dokumenta nosacījumiem ir spēkā kopš 2014.gada 1.novembra, 2016.gada 1.janvārī spēkā stājās gandrīz visi punkti, kuri skar brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu. Taču nosacījumi, kuri attiecas uz sadarbību aizsardzības, konfliktu novēršanas, nodokļu piemērošanas, valsts finanšu, terorisma apkarošanu, migrācijas un pierobežas kontroles jomā netiek piemēroti līdz beidzamajai līguma stāšanās spēkā.

Brīvās tirdzniecības zonas vienošanās ietvaros preces tiek piegādātas saskaņā ar preferenciāliem tarifiem noteikto kvotu robežās. Piegādes, kuras pārsniedz kvotas, tiek veiktas saskaņā ar vispārējiem tarifiem. Ukraina ieviesa ES kvotas tikai trīs produkcijas veidiem — cūkgaļai, putna gaļai un cukuram, savukārt ES ieviesa kvotas 36 Ukrainas preču veidiem. Turklāt, gan 2016., gan 2017.gadā ukraiņu eksportieri izsmēla kvotas vairākās pozīcijās pirmo gada mēnešu laikā. Asociācijas nosacījumu ar ES daudzi eksperti nosauca par Kijevai neizdevīgiem.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Politika
Putins: Ukrainai ir palikusi tikai viena prece, ko tirgot

Iepriekš ukraiņu līderis nosauca Ukrainas un ES asociācijas vienošanās ratificēšanu par "Kremļa zaudējumu".

Kā uzrakstīja Porošenko Facebook, asociācijas vienošanās ar ES bija viena no galvenajām Eiromaidana prasībām un gaidībām. Kremlis savukārt, pēc viņa izteiciena, "mobilizēja visus savus resursus pret vienošanos par asociāciju", "taču atkal zaudēja".

Ukrainas līderis nodemonstrēja pārliecību, ka valsts iestāsies ES un NATO, nokļūstos "Eiropas tautu ģimenē".

ES Padomes ziņojumā tiem atzīmēts, ka "vienošanās par asociāciju ir galvenais Ukrainas satuvināšanās instruments ar Eiropas Savienību: tas sekmē politisko saišu padziļināšanu un ekonomisko saišu stiprināšanu, kā arī cieņu pret kopīgām vērtībām". Vienošanās ekonomiskā sastāvdaļa "palīdzēs satuvināt noteicošos Ukrainas ekonomikas sektorus ar Eiropas Savienības standartiem", teikts dokumentā.    

Ziņu lente
0