Eksperts: ASV izprot Baltijas valstu patieso lomu un vietu

© SputnikKrievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Eiropas pētījumu centra vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Oļenčenko
Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Eiropas pētījumu centra vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Oļenčenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu un Polijas mēģinājumi demonstrēt sevi kā "ekspertus Krievijas jautājumos" ASV priekšā ir saistīti ar bailēm zaudēt savu īpašo lomu pret Krieviju vērstajā rietumvalstu sistēmā.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV vadītāja Donalda Trampa pirmajās personīgajās pārrunās Baltijas valstu faktoram nav nekādas nozīmes, taču pašas valstis ir gatavas izmantot jebkuru iespēju, lai ietekmētu šīs attiecības un piešķirtu nozīmi savam statusam — "eksperti Krievijas jautājumos". Tā Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Eiropas pētījumu centra vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Oļenčenko komentēja radio Sputnik ēterā Baltijas valstu un Polijas centienus ietekmēt ASV prezidentu Donaldu Trampu īsi pirms viņa tiksanās ar prezidentu Putinu, vēsta Sputnik Igaunija.

"Patlaban Baltijas valstis un Polija uzskata, ka to sūtībai ir divi aspekti: tās vēlas kļūt par vidutājiem divu lielvalstu attiecībās, taču mērogs nav tām atbilstošs. Savukārt Krievijas un ASV attiecību normalizēšanās aizēnotu tās, mazinātu nozīmi — gan reģionālo, gan globālo," — norādīja eksperts.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Triju jūru valstu līderi sūdzējās Trampam par Krieviju

Ar bažām "pazust no starptautiskās aktualitātes kartes" un zaudēt ar to saistītās priekšrocības Oļenčenko pamato Baltijas valstu un Polijas pārstāvju centienus jebkurā izdevīgā gadījumā paziņot, ka tieši viņi ir īstie eksperti jautājumos par to, kāda ir Krievija un kā vajadzētu veidot attiecības ar to.

Vladimirs Oļenčenko ir pārliecināts: ASV objektīvi izprot šo valstu lomu un vietu, taču, ja amerikāņu politiķiem būs izdevīgas Baltijas valstu un Polijas "bažas" no Krievijas, viņi šo kārti izmantos.

Iepriekš vēstīts, ka 7. jūlijā Hamburgā notika savā ziņā vēsturisks notikums, ko ilgi gaidīja mediji visā pasaulē: Krievijas un ASV prezidenti pirmo reizi tikās un paspieda viens otram roku. Pirms pārrunām ar Vladimiru Putinu prezidents Donalds Tramps paziņoja žurnālistiem, ka viņam tas ir gods — personīgi tikties ar Krievijas valsts vadītāju.

Ziņu lente
0