Vējonis: Latvijai ir svarīga Amerikas gāzes eksporta iniciatīva

© REUTERS/Carlos Barria"Triju jūru iniciatīvas" samits Varšavā, 2017. gada 6. jūlijā
Triju jūru iniciatīvas samits Varšavā, 2017. gada 6. jūlijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai un Eiropai ir svarīga amerikāņu sašķidrinātās dabasgāzes eksporta uz Eiropu iniciatīva, jo tas var stiprināt Eiropas enerģētisko drošību, norāda prezidents Raimonds Vējonis samitā Varšavā.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Amerikas gāzes eksporta uz Eiropu iniciatīva ir svarīga Latvijai un Eiropai, ceturtdien paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, uzstājoties Triju jūru samitā Varšavā, informēja valsts vadītāja preses dienests.

"Latvijai un Eiropai ir būtiska iniciatīva par ASV dabas gāzes eksportu uz Eiropu, jo mūsu interesēs ir diversificēt enerģijas piegāžu avotus. Vienlaikus ar ekonomisko ieguvumu sadarbība ar ASV var sekmēt reģiona lielāku noturību pret dažādiem aktuāliem drošības izaicinājumiem, piemēram, lai stiprinātu Eiropas enerģētisko drošību," — sacīja Vējonis.

"ASV līdzdalību Adrijas, Baltijas un Melnās jūras iniciatīvā redzam kā pozitīvu un papildinošu ES īstenotajām politikām un atbalsta programmām, veicinot infrastruktūras attīstību, starpsavienojumu izbūvi, pārrobežu sadarbību plašā jomu spektrā," — atzīmēja Raimonds Vējonis.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Politico: Donaldu Trampu gaida silta uzņemšana Polijā

Valsts prezidents arī augstu novērtēja ASV apņemšanos sekmēt drošību reģionā un nostiprināt sadarbību ar Eiropu.

"ASV vēlreiz apliecināja uzticību NATO 5. panta saistībām. Mēs arī esam pateicīgi par ASV karavīru un militārās tehnikas izvietošanu Latvijā," — sacīja Vējonis samitā.

Pēc viņa vārdiem, ASV līdzdalība "Triju jūru iniciatīvā" demonstrē ASV ieinteresētību jaunu iespēju meklēšanā sadarbībai ar Eiropas Savienību ekonomikas, transporta un enerģētikas jomā.

Vēršoties pie samita dalībniekiem, Vējonis uzsvēra, cik svarīga ir vienota pieeja un ES finansējums ar privāto investīciju piesaistīšanu valsts infrastruktūras attīstībai. Viņš atgādināja par to, ka Latvija īsteno "ambiciozu" dzelzceļa projektu Rail Baltica.

Sašķidrinātās dabasgāzes transporta kuģis - Sputnik Latvija
Prezidents Tramps mēģinās pārliecināt Igauniju uzbūvēt šķidrās dabasgāzes terminālu

"Triju  jūru iniciatīva" ir neformāla platforma, kurā piedalās 12 valstis: Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

Samits organizēts, lai nodrošinātu politisko atbalstu transnacionālajiem un reģionālajiem projektiem ar mērķi sniegt ieguldījumu Eiropas kopējā drošībā un konkurētspējā.

Iniciatīvā ietilpst ES dalībvalstis, kuru ekonomika un infrastruktūra līdz šim tikai attīstās. Tās sastāda 105 miljonu cilvēku lielu tirgu, kas padara šo reģionu pievilcīgu privātiem investoriem.

Projektu aizsākuši Horvātijas prezidente Kolinda Grabara-Kitaroviča un Polijas prezidents Andžejs Duda. Lielākā daļa nozīmīgās infrastruktūras, tostarp ceļi un dzelzceļa transports, tika uzbūvēts austrumu-rietumi virzienā, pateicoties Vācijas ekonomiskajai dominancei, kas izmanto šo infrastruktūru savu preču nosūtīšanai uz Triju jūru tirgu. Projekts paredzēts ziemeļu un dienvidu saikņu attīstīšanai enerģētikas, transporta un elektronisko komunikāciju jomā, lai "papildinātu vienoto Eiropas tirgu".

Ziņu lente
0