Polija saņems PGA sistēmas no ASV līdz 2022. gadam

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasPGA sistēma Patriot
PGA sistēma Patriot - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdien Polijā ar vizīti ieradies ASV prezidents Donalds Tramps.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Polija saņems no ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot līdz 2022. gadam, informēja Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Mačerevičs brīfingā Varšavā, vēsta RIA Novosti.

"Piegādes sāksies 2022. gadā," — pavēstīja Mačerevičs.

Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija un ASV Aizsardzības ministrija parakstījušas vienošanos par PGA sistēmu Patriot piegādēm Varšavai. Dokuments parakstīts ceturtdien ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes laikā.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Politico: Donaldu Trampu gaida silta uzņemšana Polijā

Dokumentā teikts, ka kompleksu "operatīvās gatavības" termiņš ieplānots 2023. gadā.

Mačerevičs precizēja, ka Polijai paredzētie kompleksi būs aprīkoti ar jaunāko uguns vadības sistēmu IBCS.

Iepriekš Polijas AM informēja, ka valsts plāno parakstīt kontraktu par Patriot iegādi līdz šī gada beigām. Šim darījumam plānots iztērēt ne vairāk kā 30 miljardus zlotu (aptuveni 7,5 miljardus dolāru) un iegādāties astoņas baterijas Patriot.

Pie tam Polija informēja par nodomu nopirkt kompleksu, kas aprīkots ar jaunāko uguns vadības sistēmu IBCS, ko ASV armijas vajadzībām ražo koncerns Northrop Grumman.

ASV prezidents Donalds Tramps ieradās Polijā trešdien, 5. jūlijā.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente Varšavā tiksies ar Trampu

Patlaban Polijas teritorijā divpusējo līgumu ietvaros dislocēti vairāki tūkstoši amerikāņu karavīru. Polijas valdība cer, ka amerikāņu kontingents valstī uzturēsies ilgi, un paziņo, ka tādējādi tiek garantēta valsts aizsardzība pret "agresiju no austrumiem".

Trampa vizīte norit ilgstošā Krievijas un Polijas gāzes strīda fonā. 2016. gada februārī Polijas naftas un gāzes kompānija PGNiG iesūdzēja tiesā kompānijas "Gazprom" un "Gazprom eksport". Polija pieprasa samazināt gāzes cenas, kas tiek pārdota Polijā saskaņā ar 1996. gada 25. septembrī noslēgto līgumu un gaida Stokholmas tiesas lēmumu šīs prasības jautājumā.

Iepriekš vēstīts, ka Tramps, tiekoties ar Eiropas valstu līderiem Varšavā ierosinās palielinās ASV sašķidrinātās dabas gāzes piegādes Eiropā. 

Ziņu lente
0