UDD vaino Krievijas specdienestus par saistību ar Petya vīrusa uzbrukumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc iestādes datiem, inficēšana bijusi iepriekš izplānota un notika vairākos etapos.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Ukrainas Drošības dienests paziņoja, ka ar Petya izspiedējvīrusu ir saistīti Krievijas specdienesti, ziņo RIA Novosti.

Kiberuzbrukums Ukrainā: vīrusa-šantāžista Petya prasības monitorā - Sputnik Latvija
Vīruss-šantāžists Petya uzbrucis Krievijā, Ukrainā un citās pasaules valstīs

Globālais izspiedējvīrusa uzbrukums otrdien bojājis kompāniju IT-sistēmas vairākās pasaules valstīs, lielākoties Ukrainā, kā arī Krievijas kompānijās. Uzbrukuma rezultātā cietušas naftas, enerģētikas, telekomunikāciju un farmaceitisko kompānijas, kā arī valsts iestāžu datori.

"Esošie dati, tai skaitā tie, ko saņēmām no starptautiskajām pretvīrusu kompānijām, ļauj uzskatīt, ka ar uzbrukumiem ir saistīti tie paši hakeru grupējumi, kuri 2016. gada decembrī uzbruka Ukrainas finanšu sistēmai, transporta un enerģētikas objektiem ar "TeleBots" un "Blackenergy" izmantošanu. Tas liecina par Krievijas specdienestu saistību ar šo uzbrukumu," — teikts ziņojumā.

"Lai gan kiberuzbrukums rada iespaidu par ransomeware tipa (programmas nodrošinājums naudas izspiešanai) parasto vīrusu, kas radīts ļaunprāšu naudas izlāpīšanai, patiesībā vīruss ir piesegs masveida uzbrukumam, kas ir vērsts pret Ukrainu. Par to liecina reāla naudas piesavināšanās mehānisma trūkums, kura primitivitāte kārtējo reizi apstiprina viedokli, ka naudas iegūšana nebija uzbrukuma mērķis," — teikts ziņojumā.

Tiek apgalvots, ka galvenais vīrusa mērķis bija iznīcināt svarīgus datus un apturēt Ukrainas valsts un privāto iestāžu darbu.

Tai pašā laikā vīruss uzbruka arī vairākām Krievijas kompānijām. Par kiberuzbrukumu paziņoja "Rosneft", Evraz un Invitro. Krievijas Centrālā Banka paziņoja, ka konstatēja hakeru uzbrukumus Krievijas kreditēšanas organizācijām.

Apsūdzības "krievu hakeru" adresē periodiski izskan no ārvalstu politiķiem, kuri, tomēr, nesteidz sniegt kaut kādus pierādījumus. Ar līdzīgiem paziņojumiem uzstājās ASV Demokrātiskās partijas pārstāvji, kuri zaudēja prezidenta vēlēšanas, kā arī Francijas ievēlētais prezidents Emanuels Makrons.

Ziņu lente
0