Kijeva vēlas palaist vilcienu uz Tallinu un pievienoties Rail Baltica

© Sputnik / Igor Ageyenko / Pāriet pie mediju bankasDzelzceļš. Foto no arhīva
Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina vēlas palaist vilcienu no Kijevas caur Baltkrieviju uz Baltiju pa "padomju" sliedēm 1520 mm platumā, un, ja būs pasažieru pieprasījums, perspektīvā valsts gatava pievienoties Rail Baltica projektam un uzbūvēt dzelzceļa līniju ar "Eiropas" sliedēm 1435 mm platumā.

RĪGA, 17.jūnijs — Sputnik. Ukraina izskata iespēju pievienoties Eiropas dzelzceļa sliežu tipa projektam Rail Baltica, kuru realizē Baltijas valstis, paziņoja Ukrainas infrastruktūras ministrs Vladimirs Omeļans pēc pārrunu rezultātiem ar Lietuvas ekonomikas ministru Mindaugu Sinkeviču Viļņā 16.jūnijā, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz obzor.lt.

Ainārs Šlesers - Sputnik Latvija
Ainārs Šlesers: tikai ekonomiska partnerība ir stabilitātes garants

Savukārt, Sinkevičs atzīmēja, ka atbalsta Ukrainas dalību, taču uzsvēra, ka šobrīd Latvijai, Lietuvai un Igaunijai vissvarīgāk ir turpināt jau ieplānoto sliežu būvniecību.

"Ja runājam par Ukrainas dzelzceļu iekļaušanu līniju iekļaušanu, tad tie ir drīzāk tālāki plāni, bet neizslēgsim nekādas varbūtības. Es uzskatu, ka mēs varam apspriest un meklēt atbalstu Eirokomisijā, ne jau tikai sapņot, bet arī strādāt," pastāstīja Sinkevičs.

Rail Baltica projekts paredz starptautiskas ātrgaitas dzelzceļa būvniecību no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai. Sliežu platums, saskaņā ar Eiropas standartiem sastādīs 1435 mm. Pasažieru vilcieni varēs attīstīt ātrumu līdz 240 kilometriem stundā, kravas vilcieni līdz 120 kilometriem stundā. Jaunā trase par 85% tiks finansēta ar Eiropas Kohēzijas fonda palīdzību.

Saskaņā ar pēdējo ekonomisko analīzi, kurš tika prezentēts 24.aprīlī Rīgas foruma Rail Baltica Global Forum 2017 ietvaros, kopējā summa, kura nepieciešama projekta realizēšanai, sastāda 5,8 miljardus eiro.

Pēc Omeļana vārdiem, Ukrainas dalības nepieciešamību Rail Baltica projektā beigās palīdzēs novērtēt šogad veicamie testi, kuru gaitā tiks izmēģināta tiešā dzelzceļa līnija uz Baltijas valstīm caur Baltkrieviju.

"Mēs paskatīsimies, kā tā darbojas, redzēsim, kāds būs šāda virziena pieprasījums, " paskaidroja Omeļans.

"Piecu galvaspilsētu" vilciens

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Somijas valdības vadītājs Juha Sipile - Sputnik Latvija
Kučinskis piedāvājis Somijai kļūt par Rail Baltica akcionāru

Iepriekš infrastruktūras ministrs stāstīja par "Ukrzaļiznicas" "piecu galvaspilsētu" vilciena palaišanu. Vilciens no Kijevas dosies caur Minsku, Viļņu un Rīgu uz Tallinu. Dzelzceļa platumam maršrutā, pēc Omeļana vārdiem, ir jābūt bijušajā PSRS izmantotajiem 1520 mm. Tas ļaus vilciena sastāvam pārvietoties pa Baltijas valstīm, nemainot ritošā sastāva riepu pārus.

Ceturtdien, 15.jūnijā, Omeļans apsprieda vilciena palaišanu tikšanās laikā ar Lietuvas transporta un satiksmes ministru Roksu Masjuli Viļņā.

"Mēs ceram, ka varēsim palaist "piecu galvaspilsētu" vilcienu jau līdz šī gada beigām, un šis maršruts būs pieprasīts pasažieru vidū, " teica Omeļans.

Ministrs uzsvēra, ka uzsvēra, ka Infrastruktūras ministrijas prioritārais darbības virziens ir tiešās satiksmes paplašināšana ar Eiropas valstīm, tostarp ar Baltijas valstīm.

Ziņu lente
0