Krievija publicējusi Sīrijā iznīcināta ISIS komandpunkta fotogrāfiju

© Foto : facebook / Минобороны РоссииKrievija publicējusi Sīrijā iznīcināta ISIS komandpunkta fotogrāfiju
Krievija publicējusi Sīrijā iznīcināta ISIS komandpunkta fotogrāfiju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi fotomateriālus pēc aviācijas uzbrukuma Rakas priekšpilsētai, kur 28. maijā noritēja teroristiskā grupējuma ISIS līderu apspriede un, iespējams, likvidēts vadonis.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrijas fotoatskaitē fiksēta teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" (aizliegts vairākās valstīs) komandpunkta iznīcināšana.

Pirmais uzņēmums radīts 2017. gada 13. maijā, tajā redzami Krievijas GKS uzbrukuma mērķi — teroristu komandpunkta ēkas. Otrs uzņēmums izdarīts 2017. gada 28. maijā, un tajā redzamas minēto ēku grupas pēc aviācijas uzbrukuma.

Sagrautā Omeijādu mošeja Alepo. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas spēku Sīrijā komandieris apsūdzējis ASV koalīciju sazvērestībā ar ISIS
Tāpat Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka 28. maijā GKS uzbrukumā komandpunktam Rakas priekšpilsētā, kurā atradās ISIS līderi, iespējams, likvidēts arī teroristiskā grupējuma vadonis Abu Bakra al Bagdadi (viņš saukts arī par Ibrahimu Avadu Ibrahimu al Badri vai Abu Dua). Šī informācija vēl tiek pārbaudīta.

Krievijas militārie eksperti uzskata, ka Abu Dua bojāeja radīs paniku un paātrinās teroristu sakāvi.

NATO ir iepazinusies ar paziņojumiem par Abu Dua likvidāciju, taču nav tos komentejusi. 2016. gada nogalē ASV Valsts departaments palielināja balvu par informāciju par ISIS teroristu vadoni līdz 25 miljoniem dolāru.

Izlūkdienests pavēstījis

Maija beigās Krievijas Aizsardzības ministrija saņēma informāciju par teroristu plāniek organizēt ISIS līderu sapulci Rakas priekšpilsētā tās dienvidu daļā. Šīs ziņas tika pārbaudītas un papildinātas — sapulcē terotisti bija iecerējuši izplānot savu vienību atkāpšanos no Rakas.

Savukārt ASV un Irākas izlūkdienests uzskatīja, ka ISIS vadonis, iespējams, slēpjas Bādas pilsētā Irākas ziemeļrietumos netālu no Sīrijas robežas. Jūnijā izdevums Daily Mail informēja, ka Bagdadi, iespējams, likvidēts aviācijas uzlidojumā Rakai.

Islāmisti nesniedz informāciju par ISIS vadoņa bojāeju.

Situācija Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Koalīcijas uzbrukumā Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 40 civiliedzīvotāji

Par "Islāma valsts" teroristu vadoni Abu Dua zināms, ka viņš dzimis 1971. gadā Irākā reliģiozā ģimenē. Viņš saņēmis islāma jurisprudences doktora grādu Bagdādes universitātē. Studiju gados viņš kļuva par teroristiskās organizācijas "Brāļi musulmaņi" piekritēju. Pēc rietumvalstu koalīcijas iebrukuma Irākā 2003. gadā stājās sacelšanās dalībnieku rindās.

2004. gadā aptuveni gadu pavadījis amerikāņu cietumā Irākā. 2010. gadā, pēc teroristiskās organizācijas "Irākas islāma valsts" līdera Abu Omāra likvidēšanas, Abu Dua stājās tās priekšgalā un panāca apvienošanos ar "Džabhat an Nusru". 2014. gada jūlijā no mošejas teroristu ieņemtajā Mosulas pilsētā Irākā pasludināja "islāma halifāta" dibināšanu Tuvajos Austrumos.

Abu Dua vairākkārt ticis ievainots. Mediji vairākkārt ziņojuši par viņa nāvi: divas reizes 2016. gadā, 2015. un 2014. gadā. Taču informācija netika apstiprināta.

Ziņu lente
0