ASV aizsardzības ministrs uzskata par iespējamu konfrontāciju ar Ķīnu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasPentagona vadītājs Džefs Metiss
Pentagona vadītājs Džefs Metiss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aizsardzības ministrs Džefs Metiss uzskata, ka Ķīnai un ASV, kā lielākajām ekonomikām pasaulē, lemta konkurence.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Pentagona vadītājs Džefs Metiss iebilst pret Dienvidķīnā izbūvēto mākslīgo salu militarizāciju un pieļauj, ka iespējama konfrontācija ar Ķīnu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru France Press.

"Ķīnas darbības Dienvidķīnas jūrā, to mērogs un rezultāti atšķiras no līdzīgām citu valstu darbībām… To (starpības — red.) starpā ir militarizācija, starptautisko tiesību neievērošana, citu valstu interešu ignorēšana," —  aģentūra France Press citē Metisa vārdus.

Ķīnas piektās paaudzes iznīcinātājs Chengdu J-20. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NBC: Ķīnas iznīcinātāji partvēruši amerikāņu kara lidmašīnu

Pie tam, saskaņā ar aģentūras Reuters sniegto informāciju, Pentagona vadītājs ziņojis, ka Ķīnas un ASV starpā iespējamas nesaskaņas.

Politiķis skāra arī abu valstu ekonomiskās attiecības. "Ķīna un ASV ir lielākās ekonomikas pasaulē, tām lemta konkurence, taču konflikts nav neizbēgams. Mūsu valstis var arī izdevīgi sadarboties. Mēs cieši strādāsim ar Ķīnu jomās, kurās mums ir kopēji mērķi," — ministra vārdus citē arī aģentūra Associated Press.

Ķīnai ir domstarpības ar Japānu, Vjetnamu un Filipīnām jūras robežu un atbildības zonu jautājumā Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās. Maijā aģentūra Reuters informēja, ka Ķīnas valdība izvietojusi raķešu palaišanas iekārtas strīda objektā Dienvisķīnas jūrā. Toreiz Pekina informēja, ka šie pasākumi veikti tikai aizsardzības apsvērumu dēļ, turklāt Ķīnai tās teritorijā ir tiesības uz jebkādiem soļiem.

ASV kritiski izteicās par Pekinas darbībām, nosaucot tās par jūras priekšposteņu militarizāciju.

Ziņu lente
0