Somu avīze: Krievija sūta uz Baltijas jūru lielāko zemūdeni pasaulē

© Foto : Bellona FoundationKrievijas zemūdenes. Foto no arhīva
Krievijas zemūdenes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas zemūdenes "Dmitrij Donskoj" reisu uz Kronštati somu mediji saistījuši ar mācībām "Rietumi 2017", kas paspējušas nobiedēt visu Baltiju.

RĪGA, 31.maijs — Sputnik. Smagā zemūdens atomkreisera "Dmitrij Donskoj" gaidāmais reiss uz Kronštati piesaistījis Somijas un Zviedrijas mediju uzmanību, kuri, izvērtējot zemūdenes došanos uz Baltiju, nonākuši līdz pieņēmumiem, ka tā varētu piedalīties mācībās "Rietumi", vēsta Sputnik Igaunija.

Zemūdens kreiseris "Dmitrij Donskoj", lielākā zemūdene pasaulē, piedalījies jūras kara spēku parādē par godu Krievijas JKF dienai 30. jūlijā Kronštatē. Šim nolūkam Ziemeļu flotē iekļautais kreiseris dosies ceļā uz Baltiju no Severodvinskas. Tā mašruts piesaistījis Ziemeļvalstu uzmanību.

Ziemeļu flotes flagmanis - smagais raķešu kreiseris Pjotr Veļikij. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Ziemeļu flotes mācībās tiek izmantotas spārnotās raķetes

"Atpūtniekiem, kuri devušies burāt jūrā vai ceļojumā pa jūru no Tallinas pēc vasaras vidus svētkiem būs iespēja pavērot līdz šim neredzētu ainu. Tieši tajā laikā lielākā zemūdene pasaulē "Dmitrij Donskoj" ar kodolreaktoru un kodolraķešu bruņojuma iespēju, dosies līdzās somu fārvateram," — raksta somu izdevums HBL. Rakstu pārpublicējis portāls "InoSMI".

Izdevums klāsta, ka "Dmitrijs Donskojs" ne mazākajā mērā nav piemērots braucieniem pa Baltijas jūru vai Somu līci".

"Baltijas jūra ir samērā neliela, un, ja pie mums nolems paciemoties tik liela atomzemūdene, to varēs salīdzināt ar ziloņa vizīti trauku bodē," — paziņoja 2.ranga HBL kapteinis Osis Līmatainens, jūras taktikas pasniedzējs Augstākajā aizsardzības skolā.

"Baltijas jūra ir tik maza un sekla, ka zemūdeni nesanāks izmantot tā kā to iecerējuši tās konstruētāji," —saka Osis Līmatainens. Pēc viņa vērtējuma, "Dmitrij Donskoj" nāksies lielāko daļu laika iet virs ūdens, jo Baltijas jūrā un Somu līcī tai nepietiks dziļuma pietiekami drošai pārvietošanai zem ūdens.

"Rietumi" turpina satraukt prātotājus

Plānotā kuģa pārsūtīšanu avīzē Blekinge Lēns Tidning iepriekš komentēja zviedru kapteinis un aizsardzības jautājumu debašu dalībnieks Niklas Viklunds. Viņš kritiski vērtē ideju par šo divu kuģu nosūtīšanu uz Baltijas jūru un uzskata, ka, iespējams, gan "Dmitrij Donskoj", gan "Pjotr Veļikij" varētu palikt pēc parādes, lai piedalītos militārajās mācībās "Rietumi".

Крым - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krima un flote: savstarpējā glābiņa trešā gadadiena

Iepriekš tika ziņots, ka NATO ir diezgan noraizējušies par gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017", kas notiks septembrī.

Kaut gan mācības notiks uz sauszemes, zviedru un somu eksperti turpina apgalvot, ka pastāv varbūtība, ka šie kuģi varētu šīs mācības atbalstīt, kaut arī apšauba to, ka "Dmitrij Donskoj" un"Pjotr Velikij" varētu būt īpaši nozīmīga loma šajās mācībās.

"Protams, netiek izslēgts, ka kuģi paliks  mācību "Rietumi" laikā, taču abiem kuģiem manevriem derīga zona Baltijas jūrā ir ļoti ierobežota. Tāpēc es ar grūtībām spēju iztēloties, kādu operatīvu lietderīgumu tie var nest mācību manevriem. Bet, protams, kuģiem var piešķirt kādu simbolisku lomu," — uzskata Līmatainens.

Ziņu lente
0