Sergejs Lavrovs ASV apspriedis Sīriju un valstu vadītāju tikšanās perspektīvas

© REUTERS / Yuri GripasLavrova un Tilersona tikšanās ASV
Lavrova un Tilersona tikšanās ASV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savas vizītes gaitā ASV Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piedalījās pārrunās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu un tikās ar prezidentu Donaldu Trampu.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vizītē Vašingtonā tikās ar prezidentu Donaldu Trampu un valsts sekretāru Reksu Tilersonu.

Vizītes noslēgumā Lavrovs paziņoja, ka Krievija sveiks "jebkādu ASV ieguldījumu" centienos panākt drošības zonu funkcionēšanu Sīrijā.

Pirmā četru gadu laikā

Sākotnēji bija plānots, ka Lavrova un Tilersona tikšanās notiks Aļaskā, Arktikas padomes ministru sēdes laikā. Taču vēlāk tika pieņemts lēmums organizēt atsevišķu tikšanos Vašingtonā, ko Lavrovs pēdējo reizi apmeklēja 2013. gadā, kad kopā ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu piedalījās formāta "2+2" apspriedē ar amerikāņu kolēģiem.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs: NATO un Eiropas Savienība ar pūlēm pārvar aizvainojumu pret Krieviju

Agri no rīta pēc Maskavas laika kļuva zināms, ka Lavrovu pieņems ASV prezidents Donalds Tramps.

Pārrunas Baltajā namā un Valsts departamentā ilga vairāk nekā divas stundas. Apkopojot to rezultātu, Lavrovs pavēstīja, ka, "neskatoties uz visām zināmajām grūtībām, mūsu valstis var kopīgi palīdzēt risināt galvenās problēmas, kas parādījušās starptautiskajā dienas kārtībā". To vidū ir Palestīnas un Izraēlas konflikta noregulējums, konflikts Ukrainā un situācija Afganistānā.

"Šajos jautājumos vienojāmies turpināt darba kontaktus, meklēt visu ieinteresēto pušu viedokļu tuvināšanas ceļus," — atzīmēja Krievijas ĀM vadītājs.

Divpusējā darba kārtība bija viena no galvenajām pārrunu tēmām. Lavrovs uzsvēra, ka Maskavas un Vašingtonas pašreizējās attiecības "neiepriecina", un krīzes iemesli ir labi zināmi — iepriekšējās administrācijas darbības.

Pēc viņa vārdiem, pārrunās ar Tilersonu viņš apsprieda viņu vietnieku — Sergeja Rjabkova un Tomasa Šenona — tikšanās rezultātus. Šie kontakti bija tā saucamās "esošo kairinātāju novēršanas" darba grupas pirmais solis.

Valsts sekretārs Reks Tilersons tiksies ar ārlietu ministru Sergeju Lavrovu - Sputnik Latvija
10.maijā Vašingtonā Lavrovs un Tillersons apspriedīs Sīriju un Ukrainu

"Vienojāmies, ka pa šo kanālu turpināsim izskatīt kairinātājus, kas mākslīgi parādījušies mūsu attiecībās. Uzskatu, ka tā ir lietderīga un lietišķa pieeja. Vienā rāvienā visas problēmas neatrisināsim, tas ir skaidrs. Taču pozitīvi ir tas, ka parādījusies vēlme doties šajā virzienā. Tramps nepārprotami apstiprināja, ka ir ieinteresēts veidot savstarpēji izdevīgas, lietišķas un pragmatiskas attiecības, kā arī risināt problēmas," — pastāstīja Lavrovs.

Vēlāk ASV Valsts departaments publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka Rekss Tilersons, tiekoties ar Krievijas kolēģi, paziņojis, ka sankcijas pret Maskavu saglabāsies, līdz tā "nemainīs darbības, kas pie tām novedušas.

Savukārt Lavrovs atbildējis: "Sankcijas ir vienpusējas darbības, kas veiktas pret mums, tāpēc to risinājums nav mūsu problēma."

Galvenais — uzvarēt teroru

Lavrovs un Tilersons "detalizēti" apsprieda konfliktu Sīrijā un tā noregulēšanu, piemēram, deeskalācijas zonu izveidi un funkcionēšanu. Pēc Lavrova vārdiem, Maskava un Vašingtona ir vienisprātis par to, ka tam "jākļūst par soli pretī vardarbības pārtraukšanai" visā Sīrijas teritorijā, turklāt tkas veicinās konflikta politisku noregulēšanu.

Krievijas ārlietu ministram tika uzdots jautājums par "iziešanas no Sīrijas stratēģiju" un — jau atkal — par Sīrijas prezidenta Bašara Asada likteni.

"Gan Irākā, gan Lībijā progresīvo pasaules sabiedrību bija pārņēmusi doma par to, ka nepieciešams gāzt vienu cilvēku — Sadamu Huseinu Irākā un Kadafi Lībijā. Pie kā tas noveda? To mēs lieliski redzam. Tāpēc, kad ir runa par krīzes noregulēšanu Sīrijā, pamēģināsim gūt mācību no pagātnes kļūdām un nevis izdarīt likmi uz konkrēta prezidenta, konkrēta līdera nomaiņu, bet gan uz terorisma draudu likvidāciju," — uzsvēra krievu diplomāts.

Pēc viņa vārdiem, Tramps tikšanās laikā apstiprinājis, ka no ASV viedokļa galvenais Sīrijā ir uzvara pār teroru. "Šajā jautājumā mēs esam solidāri," — norādīja Lavrovs.

Tramps un Putins tiksies jūlijā

Gaidāms bija arī žurnālistu jautājums par ASV un Krievijas valstu vadītāju tikšanos. Atbildot uz to, Lavrovs apstiprināja, ka tā varētu notikt "G20" samita laikā.

"Šodien mēs ar ASV valsts sekretāru Tilersonu apspriedām, kā mēs varētu virzīties uz priekšu manis minētajos dienas kārtības punktos, tostarp arī Sīrijas un citos jautājumos, lai pirms šīs tikšanās sagatavotu acīmredzamus, jūtamus rezultātus. Jebkurā gadījumā viņi (valstu vadītāji — red.) tiksies jūlijā," — informēja Sergejs Lavrovs.

Ziņu lente
0