Polija sūdzas par Krievijas ieviesto sankciju radītajām mokām un sapņo par to atcelšanu

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasРынок
Рынок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā Polijas valdība ar tās galējo rusofobijas slimības formu visādi pretojas Krievijas vēlmei dzīvot mierā ar savām kaimiņvalstīm, atzīmē Boriss Šmeļovs.

RĪGA, 6.maijs – Sputnik. Pret Krieviju vērsto ekonomisko sankciju atcelšana nav atkarīga nedz no Polijas, nedz no Zemnieku partijas līdera Vladislava Kosiņaka-Kamiša vēlēšanās, taču šādai iniciatīvai ir noteikts pamats, Sputnik Polija paziņoja KZA Starptautisko ekonomisko un politisko pētījumu centra profesors Boriss Šmeļovs.

Kosiņaks-Kamišs pasūdzējās, ka ierobežojumi attiecībā pret Krieviju nav snieguši vēlamo rezultātu un Polijai ir nesuši tikai ciešanas. Līdz ar to politiķis piedāvā "mainīt stratēģiju", pastiprinot politiskās sankcijas pret Krieviju, pilnībā atceļot ekonomiskās, lai Polija "nemokās".

Ābolu žēl

Pēc Šmeļova teiktā, poļu politiķa ierosinājums pastiprināt politisko spiedienu pret Maskavu skan eksotiski.

Zemes strēle Baltijas jūrā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā iegriezt Maskavai. Polija gatavo ekoloģisko katastrofu Baltijas jūrā

"Viņš sapņo aizgriezt ciet visas skrūves Rietumu un Krievijas politiskajā dialogā, tai skaitā arī Varšavas un Maskavas starpā, bet nez kāpēc viņš nešaubās, ka šādos apstākļos Krievija viegli un ar prieku pirks poļu produktus. Te taču gali neiet kopā. Pie tam hipotētiskā Rietumu sankciju atcelšana pret Krieviju nebūt nenozīmē, ka Maskava atcels atbildes sankcijas," — skaidro eksperts.

Pēc Šmeļova domām, savstarpējo sankciju un embargo atcelšanā ir ieinteresētas daudzas ES valstis un Krievijas iedzīvotāji, un Kosiņaka-Kamiša ideja nav radusies nejauši.

"Kopējā Polijas Republikas budžeta zaudējumu summa Maskavas noteiktā atbildes tirdzniecības embargo rezultātā sastāda vairāk nekā pusotru miljardu dolāru. Tūkstošiem poļu augļu eksportētāju ir palikuši bez galvenā produkcijas noieta tirgus. Puse poļu ābolu agrāk tika eksportēti uz Krieviju. Un mani nepārsteidz, ka tieši lauksaimnieki vairāk par citiem ieinteresēti sankciju atcelšanā," – uzsver Šmeļovs.

Taču krievu lauksaimniekiem Rietumu ekonomiskās sankcijas deva labu iespēju savas ražošanas attīstībai, kuru starpā ir sieri, āboli, piens, zemenes, šķiņķi un desas, kā arī konservēti dārzeņi un augļi, piebilst eksperts.

Politiskā izolācija nav izdevusies

Šmeļovs uzsvēra, ka lēmumu par sankciju atcelšanu var pieņemt tikai ES valstu līderi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija
Vladimirs Putins Sočos tiksies ar Angelu Merkeli

"Starp citu, Vladimira Putina tikšanās laikā Sočos, Merkele teica, ka Rietumi ir gatavi atcelt visas sankcijas pret Krieviju, ja Maskava pildīs tā saucamo Minskas protokolu noteikumus. Taču šīs vienošanās netiek pildītas Ukrainas dēļ," —atgādina Šmeļovs.

ES sankcijām pret Krieviju ir lielākoties ekonomisks raksturs, un politikas jomā tās galvenokārt ir orientētas uz Rietumu un Krievijas līderu saziņas līmeņa mazināšanu.

"Taču mēs redzam, ka saziņa augstākajā politiskajā līmenī turpinās. Sočos norisinājās Putina un Merkeles tikšanās, jūlijā ir paredzēta Krievijas un ASV prezidentu tikšanās Hamburgā. Kā vēl varētu "pastiprināt" politiskās sankcijas pret Maskavu? " — nobeigumā vaicā politologs.

Ziņu lente
0