Politika

Baltkrievija un "Rosatom" parakstījuši plašu sadarbības programmu darbā pie BelAES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Preses ekskursijā, kuras laikā tika apmeklēts BelAES būvlaukums, Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks paziņoja, ka būvdarbos tiek veikti stingrākie drošības pasākumi.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Darbu izpildes programmu BelAES celtniecībā 2017. gadam parakstīja Baltkrievija – uzņēmums "Baltkrievijas atomelektrostacija" un kompānija "Rosatom", pastāstīja Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks, informē Sputnik Lietuva.

Ceturtdien Astravjecā, tiekoties ar žurnālistiem preses ekskursijas laikā, Mihadjuks pastāstīja, ka sastādīta šī gada darbu programma, tiek monētas iekārtas, būvlaukumā strādā 124 organizācijas.

Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?

Stāstot par preses ekskursijas programmu, enerģētikas ministra vietnieks atzīmēja, ka žurnālistiem tiks dāvāta iespēja iepazīties ne tikai ar patreiz stacijas būvlaukumā notiekošo. Mediju pārstāvji varēs pavērot AES darbinieku pilsētas celtniecības darbus, aplūkot uzceltos objektus un uzzināt, ko plānots uzcelt.

Mihadjuks lūdza mediju pārstāvjus, kuru vidū bija liels nevalstisko izdevumu un portālu pārstāvju, objektīvi atspoguļot viņiem sniegto informāciju. Politiķis uzsvēra, ka vēlētos redzēt objektīvu informāciju "bez izdomājumiem un nespeciālistu komentāriem".

Tāpat viņš piebilda, ka tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi, dažkārt pat izvirzītas pārlieku stingras prasības ģenerāluzņēmējam no stacijas drošības viedokļa, turklāt tiek kontrolēta visu pasākumu izpilde būvdarbu un iekārtu montāžas laikā.

Savukārt Baltkrievijas AES uzņēmuma ģenerāldirektora vietnieks Andrejs Barkuns paziņoja žurnālistiem, ka šogad plānots pabeigt tehniskā ūdens padevi stacijas būvlaukumā.

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Lukašenko: Lietuvas nostāja nekavēs Baltkrieviju pabeigt Astravjecas AES

Baltkrievijas AES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Staciju veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 MW. Pirmā bloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, otrais energobloks darbu sāks 2020. gadā.

Būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem. 

AES pasūtītājs ir Baltkrievijas uzņēmums BelAES, ģenerāluzņēmējs – Rosatom, kas saskaņā ar līgumu uzņēmies saistības pabeigt staciju pilnībā.

Ziņu lente
0