Referendums Turcijā liecina par pārvaldes formas nomaiņu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasTurcijas prezidents Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Tajips Erdogans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijā ir noslēdzies pretrunīgais referendums par valsts konstitucionālo uzbūvi, padarot to par prezidentālu republiku.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Turcijas prezidents Tajips Erdogans vakar apsveica valsts premjerministru Binali Jildirimu ar konstitucionālā referenduma pozitīvo rezultātu, informē RIA Novosti, atsaucoties uz telekanālu NTV.

Saskaņā ar aģentūras Anadolu sniegto informāciju, kurai līdz ar Augstāko vēlēšanu padomi ir tiesības publicēt balsojuma rezultātus, oēc 99% biļetenu apstrādes konstitucionālo pārmaiņu piekritēji ir ieguvuši 51,3% balsu. Referendumā piedalījušies 84% balsstiesīgo pilsoņu. Grozījumi paredz valsts pārvaldes formas maiņu, padarot to par prezidentālu republiku.

Opozīcija referenduma rezultātiem nepiekrīt.

Turcijas prezidents Erdogans apsveicis arī Nacionālās kustības partijas līderi Devletu Bahčeli, kurš atbalstīja konstitucionālās reformas. Informācijas avots Turcijas valsts vadītāja administrācijā pastāstīja, ka Erdogans norādījis, ka referenduma rezultāts jau ir skaidrs, un paudis cerību, ka tā rezultāti nāks par labu valstij un tautai.

Konstitucionālos grozījumus un valsts pārvaldes formas maiņu iepriekš atbalstīja Turcijas parlaments un parakstīja prezidents Tajips Erdogans.

Referendumā par Turcijas konstitūcijas grozījumiem vēlētājiem tika piedāvāts izteikt savu viedokli par 18 grozījumiem, kas maina valsts konstitucionālo uzbūvi, padarot to par prezidentālu republiku. Pie tam tiks likvidēts premjerministra postenis, un valsts vadītājs vienlaikus kļūs par izpildvaras vadītāju.

Paredzēts palielināt parlamenta deputātu skaitu un īstenot Tiesnešu un prokuroru augstākās padomes reformas. Paredzēti arī vairāki pasākumi ar mērķi samazināt armijas patstāvīgo lomu valsts politikā.

Ziņu lente
0