Krievija ASV triecienus Sīrijā uzskata par agresiju pret suverēnu valsti

© REUTERS / Alexei DruzhininKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV triecienus Sīrijā nosauca par agresiju pret suverēnu valsti un starptautisko tiesisko normu pārkāpumu, turklāt ar izdomātu ieganstu, paziņoja Krievijas līdera preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

RĪGA, 7.aprīlis — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV triecienus Sīrijā uzskata par agresiju pret suverēnu valsti un starptautisko tiesisko normu pārkāpumu, turklāt ar izdomātu ieganstu, paziņoja Krievijas galvas preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

"Prezidents Putins uzskata amerikāņu triecienus Sīrijā par agresiju pret suverēnu valsti, pārkāpjot starptautiskās tiesiskās normas, turklāt ar izdomātu ieganstu," — teica žurnālistiem Peskovs.

Naktī uz piektdienu ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka pavēlējis veikt raķešu triecienu Sīrijas lidlaukam, no kura it kā esot uzbrukumi ar ķīmisko ieroču pielietojumu. Pentagons paziņoja, ka raķešu trieciena mērķis bija Šairatas lidlauks Homsas provincē. Tiek ziņots, ka triecienam izmantotas spārnotās raķetes, ar kurām bruņoti ASV JKS kuģi. Pēc Pentagona datiem, kopumā tika palaistas 59 raķetes.

No ASV jūras spēku kuģiem palaiž raķetes pret Sīrijas bāzi Šairatā - Sputnik Latvija
Video
No ASV jūras spēku kuģiem palaiž raķetes pret Sīrijas bāzi Šairatā

Pie tam Sīrijas armijas virspavēlnieki noraidīja jebkādas apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietojumu Idlibas provincē un par vainīgajiem ķīmisko uzbrukumu veikšanā uzskata kaujiniekus un to atbalstītājus. Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Sīrijas aviācija izdarīja triecienu teroristu munīcijas noliktavai Han-Šeihūnas apdzīvotās vietas apkaimē Idlibas provincē, kur atradās uz Irāku nogādājamo ķīmisko ieroču arsenāli. Incidentu jau izmeklē ANO un Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācija, taču pagaidām viņi nav publicējuši nekādus secinājumus par iespējamiem notikušā vaininiekiem.

Preses sekretārs uzsvēra, ka "Sīrijas armijai nav ķīmisko ieroču krājumu". "Visu Sīrijas bruņoto spēku ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanas fakts ir fiksēts un apstiprināts OPCW, specializētā ANO specvienībā," — viņš atgādināja.

"Turklāt, pēc Putina domām, situāciju pasliktina tas, ka ķīmisko ieroču izmantošana no teroristu puses tiek pilnībā ignorēta," — paziņoja preses sekretārs.

"Tāpat Putins ASV triecienos Sīrijā saskata mēģinājumu novērst pasaules sabiedrības uzmanību no lielā upuru skaita Irākas civiliedzīvotāju vidū," — paziņoja Peskovs.

Homsas pilsēta Sīrijā - Sputnik Latvija
ASV izdarījušas raķešu triecienu Sīrijas aviācijas bāzei

Pēc Krievijas prezidenta preses sekretāra teiktā, Putins uzskata, ka ASV triecieni Sīrijā rada nopietnas sekas attiecībās ar Krieviju un nopietnu šķērsli starptautiskās koalīcijas izveidei terorisma apkarošanai.

"Šāds Vašingtonas solis rada nozīmīgu kaitējumu Krievijas un Amerikas attiecībām, kuras jau tāpat ir bēdīgā stāvoklī," — teica žurnālistiem Peskovs, komentējot ASV gaisa triecienu.

"Bet galvenais, pēc Putina domām, ir tas, ka šis solis neved mūs pie galamērķa starptautiskā terorisma apkarošanā, bet, tieši otrādi, rada nopietnus šķēršļus starptautiskas koalīcijas izveidošanai tā apkarošanai un efektīvai cīņai pret šo vispasaules ļaunumu, ko, starp citu, ASV prezidents Donalds Tramps uzskatīja par vienu no galvenajiem uzdevumiem vēl savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā," — uzsvēra Peskovs.

Divi civliedzīvotāji gājuši bojā un vēl septiņi ir cietuši ASV raķešu trieciena rezultātā militārajam lidlaukam Homsas piepilsētā, paziņoja aģentūrai provinces gubernators Tala Barazi.

"Amerikāņu agresija pret Šairatas lidostu Homsas apkaimē novedusi pie divu civiliedzīvotāju nāves, vēl septiņi cilvēki no Šairatas apdzīvotās vietas ir guvuši ievainojumus," — viņš uzsvēra.

Pēc gubernatora vārdiem, apdzīvotajai vieta ir radīti nopietni materiālie zaudējumi.

Ziņu lente
0