Īsts terorakts: Polijas konsulāts Ukrainā apšaudīts no granātmetēja

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankaspolicija. Foto no arhīva
policija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naktī uz 29. martu nezināmas personas apšaudījušas Polijas konsulātu Luckas pilsētā. Cietušo nav. Polijas konsuls paziņoja, ka tas bijis terorakts. Līdzīgu viedokli pauž Ukrainas DD un IeM, kas šajā incidentā jau saskatījušas "Krievijas pēdas".

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Polijas konsulāta ēkas apšaude Luckas pilsētā ir terorakts, paziņojis Polijas konsuls Kšištofs Savickis, informē Sputnik Igaunija.

"Tas bija īsts terorakts. Gribēja nogalināt cilvēkus," — uzsvēra konsuls.

Ukrainas Drošības dienests un Iekšlietu minstrija izteikuši pieņēmumus, ka notikušais, iespējams, bijis terorakts, taču pie tam organizācijas tūlīt pat ziņoja par "Krievijas pēdām".

"Patlaban incidenta izmeklēšanu uzņēmies UDD, jo tā ir viņu kompetence. Runa ir par iespējamu teroraktu. Visas Nacionālās policijas vienības sniedz atbalstu. Notikuma vietā strādā operatīvās izmeklēšanas grupas," — pastāstīja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks komentārā telekanālam "112 Ukraina".

"Man nav ne mazāko šaubu, ka tā ir kārtējā netīrā provokācija no Krievijas specdienestu puses, kas tiek pastrādātas sistemātiski, lai radītu maksimālu plaisu Polijas un Ukrainas attiecībās," — izklāstīja Škirjaks.

UDD preses dienests informēja, ka dienests izvērtē terorakta versiju.

Krievijas Valsts domes deputāts Aleksejs Puškovs komentēja konsulāta apšaudi.

"Polijas konsulāts Ukrainā apšaudīts ar granātmetēju. Banderovieši iznīcināja poļus, tagadējie viņus apšauda. Lai nebūtu nekādu ilūziju," — politiķis uzrakstīja savā mikroblogā Twitter.

"Šodien aptuveni 01.00 notika incidents. Domājams, izdarīts granātmetēja šāviens, bojāts telpas jumts, logi. Cietušo nav," — informēja preses dienests.

Diplomātiskās pārstāvniecības darbinieks informēja, ka "lādiņš trāpījis konsulāta četrstāvu ēkas jumtā, bet 20 centimetrus zem trāpījuma vietas ir dzīvoklis, kurā mīt konsulāta darbinieki."

Incidenta apstākļi tiks noskaidroti izmeklēšanas gaitā. Krimināllieta vēl nav ierosināta, jo tiek izlemts jautājums par tās kvalifikāciju, ziņoja policija.

Polijas Ārlietu ministrija izsaukusi Ukrainas vēstnieku Andreju Deščicu sakarā ar Polijas konsulāta Ukrainā apšaudi.

Экс-депутат Госдумы России Денис Вороненков - Sputnik Latvija
Kijevā nošauts bijušais Krievijas Valsts domes deputāts Deniss Voroņenkovs

Ukrainas Ārlietu ministrija ziņoja, ka no valsts specdienestiem tiek gaidīta "efektīva un pastiprināta apsardze un notikuma apstākļu ātra izmeklēšana, vainīgo identificēšana un aizturēšana.

Iepriekš Ukrainā jau notikuši vairāki Polijai naidīga vandālisma akti. Piemēram, Ļvovas apgabalā tika uzspridzināts piemineklis, veltīts divīzijas "Galičina" esesiešu nogalināto poļu piemiņai (šajā divīzijā nacistiskās Vācijas pusē karoja Ukrainas iedzīvotāji). Vandālisma akts fiksēts arī poļu kaos Nacionālā vēsturiski memoriālā rezervāta "Bikovjanskije mogili" teritorijā Kijevas apgabalā. Nezināmas personas apgānījušas memoriālu ar SS divīzijas "Galičina" simbolikas zīmējumu. Abos gadījumos Polijas ĀM iesniedza protesta notas, un Ukrainas ĀM nosodīja vandāļu darbības.

Martā Polijas vēstnieks Ukrainā Jans Peklo ziņoja, ka Ukrainas teritorijā diennakts laikā apgānīti divi pieminekļi — uz tiem redzami sarkanas krāsas plankumi un uzraksti "SS" un "Смерть ляхам" ("Nāve poļiem"). Runa ir par pieminekli Ļvovas profesoriem, ko 1941. gadā nogalināja hitlerieši, kā arī par krustu un piemiņas plāksni slaktiņa upuriem Podkameņa ciemā Ļvovas apgabalā.

Ziņu lente
0