Masu medijiem kļuva zināms par britu banku dalību $740 miljonu "atmazgāšanā" no Krievijas

© Foto : pixabay / geraltВалюта евро
Валюта евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septiņpadsmit britu bankas nodarbojās ar Krievijas naudas "atmazgāšanu" 740 miljonu dolāru apmērā. Ir informācija, ka arī Amerikas bankas piedalījās krāpnieciskā shēmā

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Aptuveni 740 miljonu dolāru no Krievijas "atmazgāšanas" shēmā piedalījās septiņpadsmit lielas britu bankas, ziņo RIA Novosti ar atsauci uz Guardian.

Deutsche Bank - Sputnik Latvija
Vācijas lielākā banka samaksās ASV par krāpniecību

Pēc izdevuma datiem, shēmā citu banku starpā iesaistījās HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays un Coutts. Saskaņā ar dokumentiem, kuri nokļuvuši Guardian rīcībā, no 2010. līdz 2014.gadam no Krievijas tika izvesti ap 20 miljardiem dolāru. Taču žurnālisti atzīmē, ka realitātē šis skaitlis var sasniegt pat 80 miljardus. Izmeklēšanas pārstāvis skaidroja, ka šī nauda acīmredzami "bija nozagta, jeb tai ir cita krimināla rakstura izcelsme". 

Pēc britu policijas aplēsēm, krāpnieciskā shēmā, kuru nosaukuši par "Vispasaules veļas mazgātavu" (The Global Laundromat), darbojās ap 500 cilvēku. Avīze apgalvo, ka to skaitā bija oligarhi, Maskavas baņķieri un cilvēki, kuri strādāja vai bija saistīti ar FDD.

No sākuma bankas ierakstus par "Vispasaules veļas mazgātavu" saņēma Korupcijas un organizētās noziedzības izmeklēšanas projekts (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) un "Novaja Gazeta", atzīmē izdevums. Vēlāk OCCRP iesniedza šos datus Guardian un citiem masu medijiem-partneriem.

Банкомат - Sputnik Latvija
Lielākās bankas Lielbritānijā gatavojas pamest valsti Brexit dēļ

Dokumentos atrodama informācija par 70 tūkstošām transakcijām: 1,92 tūkstoši no tām izgājušas cauri britu bankām, un 373 – cauri amerikāņu bankām.

Acīmredzot šie dati ir izmeklēšanas daļa, kura trīs gadu laikā notika Latvijā un Moldovā. Tad izmeklētāji atklāja noziedzīgu shēmu, kuras ietvaros noziedznieki pārsūtīja no Krievijas miljardiem dolāru. Pēc izmeklēšanas datiem, shēmā tika iesaistīts firmu tīkls ar anonīmiem īpašniekiem. Lielākā šo kompāniju daļa bija reģistrēta Londonā.

Avīzē atzīmē, ka naudas "atmazgāšanas" shēmā bija iesaistītas divas amerikāņu bankas – Citibank un Bank of America. Pēc Guardian ziņām, caur tām "izgāja" 63,7 tūkstoši dolāru.

Ziņu lente
0