Svētki, taču ne brīvdiena: kur pasaulē svin 8. martu

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasApmeklētāji Pavasara ziedu tirdziņā
Apmeklētāji Pavasara ziedu tirdziņā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā 8. marts vairs nav brīvdiena kopš 1991. gada, pēc republikas izstāšanās no PSRS, taču 2007. gadā tā kļuva par svētku dienu. Kur pasaulē svin Starptautisko Sieviešu dienu – mūsu izziņa.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Starptautiskā Sieviešu diena Latvijā nav izejamā diena kopš 1991. gada, pēc republikas izstāšanās no PSRS. 2007. gadā Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par svētku, piemiņas un svinamajām dienām", kas noteica, ka Starptautiskā Sieviešu diena Latvijā ir svinama diena, taču brīvdiena tā nav.

8. martā visā pasaulē tiek atzīmēti sieviešu sasniegumi neatkarīgi no nacionālajām robežām, etniskajām, valodas, kultūras, ekonomiskajām un politiskajām atšķirībām.

Pirmo reizi ideja svinēt Starptautisko Sieviešu dienu radās XX gs. sākumā.

Tulpes - Sputnik Latvija
Ziedi 8. martam: kur nopirkt un cik maksā

Pirmā nacionālā sieviešu diena sakaņā ar Amerikas Sociālistiskās partijas lēmumu tika svinēta visā ASV teritorijā 1909. gada 28. februārī. ASV sievietes svinēja šos svētkus februāra pēdējā svētdienā līdz 1913. gadam.

Starptautiskā Sieviešu diena pirmo reizi tika svinēta 1911. gada 19. martā Austrijā, Vācijā, Dānijā un Šveicē — mītiņos piedalījās vairāk nekā miljons vīriešu un sieviešu. Viņi pieprasīja balsstiesības sievietēm, tiesības uz darbu, profesionāltehnisko apmācību, tiesības ieņemt vadošus amatus un diskriminācijas pārtraukšanu darba vietās.

Sievietes Krievijā savu pirmo Starptautisko Sieviešu dienu svinēja februāra pēdējā svēttdienā 1913. gadā mieram veltītās kustības ietvaros, kas dzima Pirmā pasaules kara priekšvakarā, bet 1914. gada 8. martā citās Eiropas valstīs sievietes organizēja mītiņus, solidarizējoties ar sievietēm visā pasaulē.

1917. gadā Krievijas iedzīvotājas nolēma rīkot streiku "par maizi un mieru" 23. februārī pēc vecā stila — daudzās pasaules valstīs šī diena iekrita 8. martā.

PSRS 8. marts kļuva par oficiālu svētku dienu no 1956. gada.

Ilgu laiku 8. marts bija valsts svētki tikai Padomju Savienībā.

Saeimas deputate Solvita Āboltiņa - Sputnik Latvija
Lielākā daļa Latvijas valsts struktūrās strādājošo sieviešu nodarbinātas tiesu sfērā

Starptautisko Sieviešu dienu svin arī ANO. Patlaban to atzīmē Azerbaidžānā, Armēnijā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgīzijā, Moldovā, Uzbekistānā, Tadžikistānā, Ukrainā, Abhāzijā, Dienvidosetijā un Baltkrievijā.

Tadžikistānā pēc valsts prezidenta iniciatīvas no 2009. gada šos svētkus sauc par Mātes dienu.
Turkmenistānā Starptautiskā Sieviešu diena netika svinēta līdz 2008. gadam, līdz valsts prezidents ieviesa grozījumus Darba likumu kodeksā un atkal atjaunoja 8. marta svētkus.

Gruzijā svin Starptautisko Sieviešu dienu 8. martā un Mātes dienu — 3. martā. Mātes dienas svētki tika izveidoti 1991. gadā ar mērķi aizvietot 8. marta svētkus, taču līdz pat šim laikam tiek svinēti abi svētki.

Starptautiskā Sieviešu diena — 8. marts ir nacionālie svētki vairākās citās valstīs: Angolā, Gvinejā-Bisavā, Zambijā, Kambodžā, Kenijā, KTDR, Madagaskarā, Mongolijā, Ugandā un Eritrejā.

Materiāls sagatavots, izmantojot RIA Novosti sniegto informāciju un brīvi pieejamos avotus.

Ziņu lente
0