Nav darba – nav Lielbritānijas

© REUTERS / Fabrizio BenschImigranti. Foto no arhīva
Imigranti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānija sākusi stingrāk vērsties pret imigrantiem bez oficiālas dzīvesvietas vai darbavietas.

RĪGA, 13. februāris — Spuntik. Lielbritānijas Iekšlietu ministrija sākusi stingrāk vērsties pret imigrantiem, nosūtot pavēstes par izraidīšanu no valsts, ja viņi nevarēs uzrādīt, piemēram, oficiālu dzīvesvietu vai darbavietu, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz raidījumu "LNT Ziņu TOP 10".

Tas skāris arī vairākus Latvijas valstspiederīgos. Pavēstes ignorēšanas dēļ vairāki latvieši nogādāti imigrantu aizturēšanas centros un tagad gaida deportāciju uz Latviju, vēstīja raidījums.

Portlendā, Dorsetā, šādā centrā piespiedu deportāciju gaida četri Latvijas valstspiederīgie. Viens no viņiem ir Gvido Ošiņš, kuru britu policija tur ievietoja pirms nepilnām divām nedēļām. Tas esot tāpēc, ka viņš nav spējis uzrādīt oficiāli noslēgtu mājokļa īres līgumu. Britu varasiestādes tagad Ošiņu uzskatot par bezpajumtnieku.

"Netiek arī paskaidrots, kur griezties pēc palīdzības. Tiek iedoti tikai dokumenti, lūdzu, ņem un paraksti, ka tu vēlies biļeti par brīvu un lido tikai uz Rīgu ar aizliegumu iebraukt Lielbritānijā vienu gadu. Pat nezinu, kuras personas lēmums tas ir. Tas nav tiesas lēmums, ka es esmu izsūtāms uz Latviju," — raidījumam pauž Ošiņš.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija skaidro, ka Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem, kuri Lielbritānijā nestrādā vai nav pašnodarbinātās personas, ir jābūt pietiekami daudz personīgo finansiālo līdzekļu sevis un ģimenes uzturēšanai, lai nekļūtu par apgrūtinājumu Lielbritānijas sociālo pabalstu sistēmai. "Ja ES pilsoņi neizpilda mūsu prasības, tad viņiem nav tiesību atrasties Apvienotajā Karalistē un viņi var tikt izraidīti," — pamato ministrijā.

Rīgas panorāma - Sputnik Latvija
Latvijā minimālā alga ir trešā zemākā ES

Šāda iespēja britu varas iestādēm bijusi ilgus gadus, taču tikai tagad tā tiekot pielietota aktīvāk, vēsta raidījums.

Līdz Latvijas Ārlietu ministrijai vai vēstniecībai Londonā gan vēl neesot nonākuši konkrētu cilvēku palīgā saucieni. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) atgādina — kamēr vēl Lielbritānija ir ES dalībvalsts, mūsu tautiešiem nebūtu jāizjūt nekāda veida diskriminācija.

Ministrs šo jautājumu šonedēļ Londonā arī pārrunājis ar britu valdības pārstāvjiem. "Mēs vienojāmies, un tā man bija saruna ar "Brexit" lietu sekretāru, jebkurā tādā gadījumā, ja vēstniecībai ir informācija, kas tiek iesniegta, par to, ka kāds ir saņēmis, viņaprāt, nelikumīgu deportācijas rīkojumu vai kādā veidā diskriminēts, tad vēstniecība ziņos Lielbritānijas varas iestādēm. Tad mēs kopīgi mēģināsim skatīties, vai tas ir bijis likumīgi, vai ne," — teica Rinkēvičs.

Ministrs arī aicina tautiešus aizdomāties par savu šā brīža statusu. Esot pēdējais laiks sakārtot dokumentus, piemēram, oficiāli noslēgt darba līgumu un mājokļa īres līgumu. Pretējā gadījumā pēc 2019. gada, kad Lielbritānija formāli pametīs ES, varētu rasties problēmas.

Ziņu lente
0