Krievijas pārstāvis EDSO: Ukraina uzbrūk saskares līnijai Doņeckā

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva
Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs atgādināja, ka Ukrainas valdības agrākā rīcība liecināja par konsekventu gatavošanos uzbrukumam.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Kijeva Avdejevkas rajonā konsekventi īsteno jaunu teritoriju ieņemšanas stratēģiju, uzskata Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs.

"Kā redzam, konsekventi tiek īstenota Kijevas stratēģija, kuras pamatā tā saucamās "pelēkās zonas" pakāpeniska ieņemšana pie saskares līnijas un Doņeckas zemessargu priekšējām pozīcijām," — diplomāts paziņoja otrdien organizācijas pastāvīgās Donbasa lietu padomes ārkārtas sēdē. Viņa teikto citē aģentūra RIA Novosti.

EDSO pastāvīgās padomes ārkārtās sēdes sasaukšana sakarā ar situāciju Avdejevkā ir diplomātisks aizsegs Ukrainas karavīru rīcībai Donbasā, pavēstīja politiķis.

Lukaševičs atzīmēja, ka situācija pilnībā atbilst Ukrainas iekšlietu ministra Arsēna Avakova darbībām, kurš aicināja gatavoties robežas ieņemšanai 2017. gadā.

Iepriekš Avakovs informēja, ka 2017. gadā ukraiņu robežsargiem jābūt gataviem deokupācijas pasākumiem Kijevas nekontrolētajās Donbasa teritorijās. Viņaprāt, pēc plāna izstrādes un uzdevumu nospraušanas Valsts Robežsardzes dienestam un citām valsts iestādēm jābūt gatavām divu nedēļu laikā nodrošināt kontroli uz valsts robežas.

"Tas atbilst arī Ukrainas prezidenta Petro Porošenko viedoklim, kurš šī gada 22. janvārī paziņoja, ka nav gatavs pildīt Minskas protokolu politiskos punktus līdz pamiera brīdim, tas ir, līdz brīdim, kad viņš pats pavēlēs pārtraukt apšaudi. Un visbeidzot, to apstiprina arī nesenās Kontaktgrupas pārrunas, kurās Kijeva neslēpj savu nodomu sasniegt vismaz līniju, kurā atradās 2014. gada 19. septembrī, vai, iespēju robežās ieņemt arī apdzīvotās vietas aiz šīs līnijas, kā tas patlaban noticis ar Širokino un Marjinku," — atgādināja Lukaševičs.

Iepriekš zemessargi un Ukrainas bruņotie spēki informēja par situācijas saasināšanos Donbasā. Konflikta puses apsūdz viena otru par apšaudes intensitātes palielināšanos zonā Doņecka-Jasinovataja-Avdejevka, kā arī par uzbrukuma mēģinājumiem. Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzdevis sasaukt Donbasa lietu kontaktgrupas ārkārtas sēdi.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Maskavu satrauc Kijevas agresīvās darbības Donbasā, kas pārkāpj Minskas protokolus.

Ziņu lente
0