Tramps sauc NATO par novecojušu un plāno uzsākt sarunas ar Krieviju

© AFP 2023 / DON EMMERTASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps intervijā Eiropas izdevumiem paziņojis par iespēju apspriest ar Krieviju vienošanos par atbruņošanos apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. NATO ir novecojusi alianse, kas nav apgrūtinājusi sevi ar cīņu pret terorismu, svētdien publicētā intervijā laikrakstiem "Bild" un "The Times" paziņojis jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, pēc britu referenduma prognozējot arī citu valstu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), ziņo aģentūra LETA.

"NATO ir problēmas. Tā ir novecojusi, jo tā tika iecerēta pirms daudziem, daudziem gadiem," — uzsvēra Tramps.

Viņš arī atkārtoja pirmsvēlēšanu kampaņas laikā teikto, ka alianses dalībvalstis nevelta aizsardzībai pietiekami lielus līdzekļus.

"Mums ir jāaizstāv šīs valstis, bet daudzas no tām nemaksā tik, cik tām vajadzētu," — viņš paziņoja, piebilstot, ka tas ir "ļoti negodīgi pret Savienotajām Valstīm".

Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā - Sputnik Latvija
Focus: Trampa prezidentūras laikā ASV zaudēs interesi par Eiropas aizsardzību

"Neskatoties uz to, NATO man ir ļoti svarīga. Tajā ir piecas valstis, kas maksā tik, cik tām būtu jāmaksā. Piecas. Tas nav daudz," — uzsvēra jaunievēlētais ASV prezidents.

Intervijā "The Times" Tramps slavēja britu referendumā pieņemto lēmumu izstāties no ES.

""Brexit" beigās būs lieliska lieta," — viņš prognozēja, atbalstot domu nekavējoties sākt sarunas par tirdzniecības līguma slēgšanu ar Lielbritāniju.

"Mēs strādāsim ļoti smagi, lai to panāktu ātri un pareizi," par šādu tirdzniecības līgumu sacīja jaunievēlētais ASV prezidents, apstiprinot, ka drīz pēc savas inaugurācijas 20. janvārī tiksies ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

Tramps intervijā prognozēja, ka arī citas ES valstis sekos britu piemēram, izstājoties no savienības.

"Es domāju, ka tautas vēlas (..) pašas savu identitāti, ja jūs jautājat man (..) es domāju, ka citas izstāsies," — norādīja Tramps.

Tramps intervijā "The Times" kritizēja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura pieļāvusi "katastrofisku kļūdu", ļaujot viņas vadītajā valstī ienākt nelegālajiem imigrantiem. Viņš gan vienlaicīgi atzina, ka jūt lielu cieņu pret Vācijas kancleri.

Atbruņošana apmaiņā pret sankcijām

Jaunievēlētais ASV prezidents paziņojis par iespēju panākt vienošanos ar Krieviju par kodolieroču samazināšanu apmaiņā pret ASV sankciju atcelšanu, ziņo RIA Novosti.

"Cilvēkiem jāsarunājas un jādara tas, ka viņiem jādara, lai rīkotos taisnīgi," — sacīja Tramps.

"Pastāv sankcijas pret Krieviju — paskatīsimies, vai mums izdosies noslēgt izdevīgus darījumus ar Krieviju. Es domāju, piemēram, kodolieroča skaits jāsamazina, ir ļoti būtiski tas samazināt. Tā ir viena daļa. Bet te ir sankcijas, un Krievija tagad no tām smagi cieš. Un es domāju, šeit var kaut kas sanākt, no kā daudzi varētu vinnēt," — viņš teica.

"Tramps paziņojis par vienošanos ar Krievijas prezidentu Putinu par kodolieroču samazināšanu apmaiņā pret ASV sankciju atcelšanu," — rezumēja Times Trampa paziņojumu.

Ziņu lente
0