Politika

ASV izlūkdienesti daļu ziņojuma par "Krievijas iejaukšanos" veltījuši RT un Sputnik

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasSputnik
Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV izlūkdienesti ziņojumā sīki aprakstījuši vairākas RT programmas kopš 2012. gada, tostarp, arī Sīrijas tēmu un Savienoto Valstu pilsoņu masveida izspiegošanu.

RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. ASV izlūkdienesti (CIP, NDA un FIB) gandrīz pusi piektdien publicētā ziņojuma par "Krievijas iejaukšanos" vēlēšanās veltījuši RT un Sputnik, informē RIA Novosti.

Pielikums ar nosaukumu "Kremļa TV cenšas ietekmēt politiku un paplašināt neapmierinātību ASV" aizņem 6 no 14 ziņojuma lappusēm. Pielikumu veido nacionālās izlūkošanas direktora aizbildniecībā strādājošā Atklāto avotu centra pētījumi, kas veikti 2012. gadā. Pētījumos izdarīti nelieli grozījumi sakarā ar 2016. gada vēlēšanām.

"RT un Sputnik, vēl viens valdības finansēts plašsaziņas līdzeklis, kas ražo prokremlisku saturu tiešsaitē un internetā dažādās valodās starptautiskai auditorijai, — pastāvīgi informēja, ka ievēlētais prezidents Donalds Tramps kļuvis par ASV tradicionālo mediju negodīgu aprakstu mērķi. Saskaņā ar to (minēto mediju — red.) vārdiem, šie (ASV — red.) mediji ir korumpētās politiskās elites pakalpiņi," — apgalvots ziņojumā.

"Par ASV vēlēšanām paustā RT kritika veido vēl vienu aspektu plašajā un senajā antiamerikāniskajā ziņojumu kampaņā, kuras mērķis, iespējams, ir mazināt skatītāju uzticību demokrātiskajām procedūrām ASV un kaitēt ASV kritikai, kas vērsta pret Krievijas politisko sistēmu," — klāsta ziņojuma autori.

Telekanāls Russia Today. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV Nacionālajam izlūkdienestam dara raizes telekanāls RT

Liela ziņojuma porcija veltīta arī aģentūras Sputnik un telekanāla RT galvenajai redaktorei Margaritai Simoņanai un viņas teiktajam, ko pavada vairākas ilustrācijas, tostarp, arī karikatūra, kurā Simoņana attēlota sperot soli pāri Baltajam namam.

ASV izlūkdienesti sīki aprakstījuši vairākas RT programmas kopš 2012. gada, tostarp, ar Sīrijas tēmu un ASV pilsoņu masveida izspiegošanu.

"RT vadība godīgi atzina, ka tā misija ir paplašināt auditoriju ASV un sniegt tai Kremļa ziņojumus," — raksta izlūki.

Ziņojumā publicēts arī liels skaits citātu no blogiem un Simoņanas publiskās uzrunas, kas, pēc ziņojuma autoru domām, apstiprina RT sakarus ar Krievijas valdību.

"Simoņana apgalvo, ka RT America atšķiras no citām Krievijas valsts iestādēm no īpašuma formas, taču ne no finansējuma viedokļa. Lai mazinātu RT asociatīvo saikni ar Krievijas valdību, federālā ziņu aģentūra RIA Novosti dibinājusi autonomu nekomerciālu organizāciju — apakšnodaļu TV-Novosti un izmanto šīs kompānijas formālo neatkarību, lai popularizētu un finansētu RT visā pasaulē," — raksta izlūkdienesti, atsaucoties uz Krievijas telekanāliem.

Īpaša nodaļa veltīta RT ietekmei sociālajos tīklos. Tiek demonstrēti grafiki, kas apliecina: RT ir daudz plašāka skatītāju auditorija YouTube, nekā citiem starptautiskajiem kanāliem, ieskaitot Al Jazeera English, BBC World un CNN (gandrīz 900 salīdzinājumā ar 700 miljoniem BBC World, 300 miljoniem Al Jazeera English un 100 miljoniem CNN). YouTube kanāla abonentu skaits RT arī ir lielāks (450 miljoni salīdzinājumā ar 425 miljoniem BBC, mazāk nekā 300 miljoniem Al Jazeera English un 125 miljoniem CNN abonentu).

Хакер - Sputnik Latvija
Vašingtona apsūdz Krieviju centienos ietekmēt vēlēšanas "visā pasaulē"

ASV izlūkdienestu ziņojums veltīts apsūdzībām par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās ASV, tostarp arī tam, ka šajās darbībās it kā esot izmantoti hakeri un plašsaziņas līdzekļi.

ASV Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītājs Džeimss Klepers debatēs Senātā ceturtdien pavēstījis, ka viņu "dziļi satrauc" Krievijas telekanāla RT darbība, kas, pēc viņa domām, vērsta pret Savienotajām valstīm. Telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana, komentējot viņa izteikumus, uzsvēra, ka telekanāls vienkārši stāsta par valstī notiekošo.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, runājot par kiberuzbrukumiem, atgādināja, ka publicētajos datos nav bijis nekā Krievijas interesēs, bet histērija tiek uzpūsta, lai novērstu uzmanību no publikāciju satura.

Ziņu lente
0