Spēcīga zemestrīce Japānā atsauc atmiņā 2011. gada traģēdiju

© REUTERS / KyodoПострадавшая от землетрясение стена замка в городе Кумамото в Японии
Пострадавшая от землетрясение стена замка в городе Кумамото в Японии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemestrīces epicentrs atradies pie Fukusimas krastiem, hipocentrs atradies desmit kilometru dziļumā. Plašsaziņas līdzekļi informēja, ka pazemes grūdienu magnitūda sastādījusi 7,4 balles.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Rītausmā (aptuveni stundu pirms pusnakts pēc Latvijas laika) Japānas austrumos notika spēcīga zemestrīce. Pazemes grūdieni pamodināja pat Tokijas iedzīvotājus, informē RIA Novosti.

Zemestrīces epicentrs atradies pie Fukusimas krastiem, hipocentrs atradies desmit kilometru dziļumā. Telekanāls NHK informēja, ka pazemes grūdienu magnitūda sastādījusi 7,4 balles.

Japānas meteoroloģiskās pārvaldes mājaslapā sniegta informācija, ka pēc zemestrīces jau fiksēti vairāk nekā 30 pēcgrūdieni, kuru magnitūda sastāda 3,2-4,9 balles.

Japānas varas iestādes brīdināja par iespējamu zemestrīces atkārtošanos un cunami tuvākās nedēļas laikā. Dabas katastrofu dienesta pārstāvis pastāstījis aģentūrai Kiodo, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem jauniem grūdieniem, kuru spēks varētu līdzināties šodien notikušajai stihiskajai nelaimei.

Cunami draudi

Tūlīt pēc zemestrīces telekanāls NHK informēja par cunami risku visā Honsju salas austrumu piekrastē. Bija gaidāms, ka viļņi varētu sasniegt trīs metru augstumu. Vairāku prefektūru iedzīvotāji saņēma norādījumus evakuēties no piekrastes zonas un izvietoties uz augstu izturīgu ēku jumtiem. Vairāki tūkstoši cilvēki tika nogādāti drošībā.

Informācija par cilvēkiem, kas guvuši nopietnus ievainojumus zemestrīcē, nav saņemta. Aģentūra Kiodo ziņo, ka pie mediķiem pēc palīdzības ar nenozīmīgām traumām vērsušies vairāki iedzīvotāji. Nav fiksēti arī nopietni ēku bojājumi.

Atomelektrostaciju stāvoklis

Zemestrīce notika pie Fukusimas krastiem, tāpēc īpašu satraukumu radīja AES stāvoklis, kas iesaldētas pēc 2011. gada avārijas. Šoreiz pazemes grūdieni un cunami atomstacijām nav kaitējuši. Aģentūra Kiodo informēja, ka AES "Fukusima 2" tika automātiski apturēta dzesēšanas sistēma izmantotās degvielas rezervuāros. Rezervuārā glabājas 2544 kodolreaktoru degvielas serdeņi. Ne radiācijas noplūde, ne serdeņu degvielas temperatūras pieaugums nav fiksēts.

Ziņu lente
0