Politika

Ungārija gatavojas tiesāties ar EK par obligātajām migrantu kvotām

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Венгерской Республики Виктор Орбан.
Премьер-министр Венгерской Республики Виктор Орбан. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans piektdien paziņojis, ka viņa valsts vērsīsies tiesā pret Eiropas Komisiju un pretosies obligātajām bēgļu uzņemšanas kvotām, ja Brisele neatteiksies no šī jautājuma.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Iepriekš Ungārijā notika referendums par bēgļu sadales politiku ES dalībvalstīs, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Беженцы на вокзале в Дании - Sputnik Latvija
Dombrovskis: Migrācijas krīze ES uzlabojas

Referendums netika atzīts par leģitīmu, jo tajā piedalījās aptuveni 40% pilsoņu (tā atzīšanai būtu nepieciešamas vismaz 50% vēlētāju balsis). Jāpiebilst, ka 98% referenda dalībnieku uz jautājumu "Vai jūs vēlaties, lai ES būtu tiesības piespiedu nometināt Ungārijā cilvēkus bez Ungārijas pilsonības, nesaņemot Ungārijas parlamenta piekrišanu?" atbildēja noliedzoši.

Orbans piektdien paziņoja, ka Ungārijas valdība izmantos tautas referenduma rezultātus, saskaņā ar kuriem vairums dalībnieku iebilda pret ES kvotām.

Orbans uzsvēra, ka valsts pretosies, ja Eiropas Komisija neatkāpsies no kvotu idejas. "Mēs neīstenosim (ES lēmumu)… mēs griezīsimies ar prasību pret Komisiju," — citē aģentūra premjera paziņojumu.

"Būs nopietnas tiesu debates par to, vai var uztiept ārvalstu iedzīvotājus ES dalībvalsts tautai bez tās piekrišanas. Tā būs liela cīņa, un mums vajadzīga (pilnveidota – red.) konstitūcija, lai to panāktu,"— viņš piebildis.

Ungārijas premjers paziņoja, ka migrantu uzņemšana ir saistīta ar nacionālās suverenitātes jautājumu, nākammēnes viņš nolēmis grozīt valsts konstitūciju ar mērķi aizliegt izmitināt migrantus valstī.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas plānu, Ungārijai būs jāuzņem 2,3 tūkstoši migrantu nākamajos divos gados.

Orbans arī iepriekš kritizējia Eiropas migrācijas politikas kritiku. Piemēram, 21. oktobrī viņš paziņoja, ka jautājuma apspriešana par obligāto kvotu ES valstu bēgļu uzņemšanai nonākusi strupceļā. Premjers nāca klajā ar priekšlikumu izslēgt jautājumu no dienas kārtības, jo pret kvotu ieviešanu iebilst arī Austrumeiropas valstu valdības, bet Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers noraidīja šo iniciatīvu.

ES robežkontroles aģentūras Frontex rīcībā esošie dati liecina, ka 2015. gadā Eiropas Savienībā ieradušies 1,8 miljoni migrantu. Lielākā daļa no tiem devas uz Grieķiju caur Turciju, vēlāk bēgļi tika nosūtīti uz citām ES valstīm. Apmērām 3,5 tūkstoši bēgļu gājuši bojā, šķērsot Vidusjūru. Eiropas Komisija jau ir paziņojusi, ka pašreizējā migrācijas krīze ir lielākā kopš Otrā pasaules kara periodā piedzīvotās.

Ziņu lente
0