Latvieši par Brexit: pārdzīvojām PSRS sabrukumu, pārcietīsim arī ES sairšanu

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniБританский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне
Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju skaidro, ka lēmumu par savu nākotni vēl nav pieņēmuši. Lielākā daļa no viņiem ir pārliecināti par sevi un Latvijā atgriezties nevēlas, taču ir arī tādi, kas apgalvo: viņi jau jūt Brexit negatīvās sekas.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Lielbritānijā mīt vairāk nekā 3,5 miljoni ārvalstnieku, to starpā – apmēram 49 tūkstoši iebraucēju no Latvijas. Par to, kā mainījusies viņu dzīve pēc Brexit, raksta portāls ves.lv.

"Ja būs bīstami, braukšu uz Latviju "

Дети играют в настольные игры - Sputnik Latvija
Lielbritānija ierobežos bērnu pabalstus imigrantiem no ES

"Vai tad vienas dienas laikā kaut kas var mainīties? Paskatīsimies kas mainīsies pēc pāris gadiem. Kas būs ar ekonomiku, ir skaidrs – labāk nebūs. Taču ja būs sliktāk šeit, mēs, droši vien, izvēlēsimies, kur ir labāk," – stāsta kāds atbraucējs.

Daži norāda, ka angļi kādu laiku jokojuši par to, ka drīz visi ārzemnieki aizbrauks, pie tam briti aizvien biežāk par to stāsta ar zināmu līdzjūtību, skaidro mūsu līdzpilsoņi.

Kāds cits kādreizējais Latvijas iedzīvotājs skaidri, ka lielākā daļa ražošanas vienkārši apstāsies, ja aizbrauks migranti.

"Es esmu inženieris šokolādes fabrikā, dzīvoju mierīgi. No likteņa neaizbēgsi: pārdzīvojām Savienības (PSRS – red.) sabrukumu, pārcietīsim arī ES sairšanu – tā nav problēma. Ja šeit kaut kas apdraudēs manu ģimeni, protams, braukšu uz Latviju," – atzinās Jaroslavs.

Poļus sit, tomēr problēma ir izdomāta

Pēdējā laikā mediji raksta par uzbrukumiem migrantiem, taču kāds bijušais rīdzinieks apgalvo, ka problēma ir izdomāta. Pie tam viņs apstiprināja, ka nepatikšanās visbiežāk nokļūst poļi.

"Te viens otru sit pastāvīgi. Vienkārši tā ir iznācis, ka poļu ir vairāk, jo viņu valsts ir lielāka, piemēram, salīdzinājumā ar Latviju. Tā kā viņi visi šurp brauc pelnīt naudu, viņi apmetas rajonos ar lētiem mitekļiem. Rajonos ar lētiem dzīvokļiem ir daudz cilvēku, kas dzīvo no pabalstiem, parasti – asociāli cilvēki. Un poļi, kuri strādā noliktavās un dzīvo lētos dzīvokļos, parasti nav apveltīti ar takta sajūtu. Nevar teikt, ka viņi būtu rupji, taču tie ir vienkārši lauku puiši," – viņš skaidro.

Lielbritānijas parlaments. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija varētu sabojāt Lielbritānijas izstāšanos no ES

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju skaidro, ka lēmumu par savu nākotni vēl nav pieņēmuši.Lielākā daļa no viņiem ir pārliecināti par sevi un Latvijā atgriezties nevēlas, taču ir arī tādi, kas apgalvo: viņi jau jūt Brexit negatīvās sekas.

Šī gada jūnijā referendumā par Lielbritānijas statusu 51,7% valsts iedzīvotāju balsoja par valsts izstāšanos no ES. Toreizējais premjers Deivids Kamerons pavēstīja, ka valdība ņems vērā britu lēmumu, taču atkāpās no sava amata. Lielbritānijas pašreizējā valdība gatavo valsts izstāšanos no Eiropas Savienības.

Ziņu lente
0