Japāna vēlas sekmēt dialogu ar Krieviju, lai atgūtu četras salas

© REUTERS / Kim Kyung-HoonЯпонский премьер-министр Синдзо Абэ
Японский премьер-министр Синдзо Абэ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Japānas premjerministrs vēlas paplašināt pārrunas ar Krieviju un attīstīt attiecības visdažādākajās jomās, lai atrisinātu jautājumu par četru Dienvidu Kuriļu salu nodošanu Japānai un noslēgtu miera līgumu.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Japānas valdība uzstājīgi cenšas panākt tālāku dialoga attīstību ar Krieviju, lai saņemtu četras Dienvidu Kuriļu salas un noslēgtu miera līgumu, trešdien valsts parlamentā paziņoja Japānas premjerministrs Sindzo Abe, vēsta RIA Novosti.

"Mēs plānojam paplašināt pārrunas ar Krieviju, lai, attīstot attiecības dažādākajās sfērās, ieskaitot ekonomiku, atrisinātu jautājumu par četru salu atgūšanu un noslēgtu miera līgumu," – paziņoja premjers, atbildot uz parlamenta apakšpalātas deputātu jautājumiem tā ārkārtas sesijas sēdē. Sindzo Abe norādīja, ka, tikšanās laika ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas ieplānota decembrī Jamaguti prefektūrā, viņš vēlas "mierīgā atmosfērā" apspriest šos jautājumus un panākt progresu pārrunās par miera līguma noslēgšanu.

Japānas karogs - Sputnik Latvija
Japānā iesniedza pirmo prasību par ASV kodolizmēģinājumu radīto zaudējumu kompensāciju.

Septembra sākumā Sindzo Abe apmeklēja Vladivostoku, kur norādīja uz savstarpējās sadarbības lielo nozīmi un nepieciešamību "sākt jaunu ēru Japānas un Krievijas attiecībās."

Ilgus gadus Krievijas un Japānas attiecības pasliktina miera līguma trūkums, kura parakstīšanai, pēc būtības, abu valstu starpā nedrīkst saglabāties teritoriālas pretenzijas.

Pagājušajā nedēļā avīze "Iomiuri" redakcijas ailē paziņoja, ka Japāna nepieprasīs no Krievijas visas četras Dienvidu Kuriļu salas kā mierlīguma noslēgšanas priekšnoteikumu, kā tas bija līdz šim.

Raksta autors norādīja, ka abu valstu līderu pārrunās tiks skarts jautājums par Habomai un Šikotanas nodošanu Japānai, nevis visu četru salu pāriešanu Japānas īpašumā līdz ar Iturupas un Kunaširas salām. Japāna cer turpināt pārrunas par minētajām salām, taču jau pēc miera līguma noslēgšanas, ziņoja avīze.

Japāna pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz 1855. gadā noslēgto divpusējo Traktātu par tirdzniecību un robežam. Japānas valdība uzsver, ka salu nodošana ir galvenais priekšnoteikums miera līguma noslēgšanai ar Krieviju, kurš vēl joprojām nav parakstīts kopš Otrā pasaules gara beigām.

Maskava norāda, ka dienvidu Kuriļu salas iekļautas PSRS sastāvā saskaņā ar Otrā pasaules kara iznākumu, un Krievijas suverenitāte, kas noformēta atbilstoši starptautiskajiem tiesību aktiem, nav apšaubāma.

Ziņu lente
0