Balkānu samita dalībnieki meklē iespējas slēgt nelegāļiem ceļu uz Eiropu

© REUTERS / Marko DjuricaBēgļi. Foto no arhīva
Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks ierosina nodrošināt iespēju slēgt Balkānu maršrutu nelegālajiem migrantiem. Starptautiskā Migrācijas organizācija informē: kopš gada sākuma pa Vidusjūru Eiropā ieradušies vairāk nekā 300 tūkstoši migrantu un bēgļu.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Tikšanās "Migrācija pāri Balkāniem" dalībniekiem ir jāvienojas par nelegāļu maršruta slēgšanu pāri Balkānu rietumu daļai, pavēstīja Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

"Šodien mums jāapspriež, kā nostiprināt mūsu darbības efektivitāti. Mums ir politiski un praktiski jāvienojas par to, ka Rietumu Balkāni nelegālajai migrācijai ir slēgti," — teica Donalds Tusks pirms "Balkānu maršruta" valstu vadītāju samita.

Pēc viņa domām, būtisks priekšnoteikums mērķa sasniegšanai ir cieša sadarbība ar partneriem no Balkāniem.

24. septembrī Vīnē notika desmit Eiropas valstu vadītāju tikšanās, ko vislielākajā mērā skārusi migrācijas krīze. Tikšanās organizēta pēc Austrijas federālā kanclera Kristiāna Kerna ierosinājuma. Samitā tiek apspriesta cīņa ar bēgļu nelegālajām plūsmām un Eiropas Savienības ārējo robežu pastiprināta kontrole.

Migranti pie Maķedonijas un Grieķijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sarkanais Krusts: bēgļiem jāļauj strādāt bez latviešu valodas zināšanām

Samitā piedalās Albānijas, Bulgārijas, Grieķijas, Horvātijas, Maķedonijas, Serbijas, Slovēnijas, Ungārijas un Vācijas valdību vadītāji. Tikšanos apmeklēja arī Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, eirokomisārs migrācijas, iekšlietu un pilsonības jautājumos Dimitris Avramopuloss un Rumānijas iekšlietu ministrs Petre Tobe.

Eiropa ir saskārusies ar nopietnāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara laikiem. Tās galvenie iemesli ir bruņotie konflikti un ekonomiskās problēmas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs.

Eiropā bēgļi nokļūst pa vairākiem maršrutiem. Migranti, kuri izmanto ziemeļu ceļu, ES nokļūst no Krievijas cauri Norvēģijai un Somijai. Migranti, kuri izmanto austrumu ceļu, ES nokļūst pāri savienības ārējām robežam ar Baltkrieviju, Moldovu, Ukrainu un Krieviju. Dienvidrietumu virzienā bēgļi dodas cauri Turcijai uz Grieķiju un Bulgāriju. Gvinejas, Alžīras un Marokas pilsoņi galvenokārt cenšas nokļūt ES pa rietumu ceļu — pāri Vidusjūrai. No Āfrikas valstīm migranti lielākoties dodas uz Itāliju cauri Lībijai.

Starptautiskā Migrācijas organizācija norāda, ka pāri Vidusjūrai ES valstīs kopš gada sākuma nonākuši vairāk nekā 300 tūkstoši migrantu un bēgļu, turklāt vairāk nekā 3,5 tūkstoši ceļā gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts. Lielāko daļu migrantu, kas ieradušies pa šo maršrutu, uzņēmusi Itālija un Grieķija.

Ziņu lente
0