Eduarda Snoudena dzīve Krievijā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasБывший сотрудник ЦРУ и Агентства национальной безопасности США Эдвард Сноуден.
Бывший сотрудник ЦРУ и Агентства национальной безопасности США Эдвард Сноуден. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eduards Snoudens atzīst, ka iemācījies krievu valodā pasūtīt ēdienus restorānā, reti tiekas ar cilvēkiem un lielāko daļu laika pavada internetā.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NDA) aģents Eduards Snoudens, kurš pašlaik dzīvo Maskavā, atzinās, ka spēj krievu valodā pasūtīt ēdienus restorānā, taču lielākoties runā angliski, vēsta Sputnik Moldova, atsaucoties uz aģentūras RIA Novosti publicēto informāciju.

Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Vācu specdienesti uzskata Snoudenu par Krievijas aģentu

"Viss mans darbs norit angļu valodā. Ar visiem runāju angliski," – viņš pastāstīja intervijā. "Es guļu Krievijā, taču dzīvoju dažādās pasaules malās. Ar Krieviju mani nekas daudz nesaista. Tas notiek apzināti – lai cik neprātīgi tas skan, tomēr es vēl joprojām plānoju aizbraukt," – viņš piebilda.

Par savu ikdienas dzīvi Maskavā Snoudens pastāstīja, ka galvenokārt dzīvojot pēc Ziemeļamerikas austrumu laika un lielāko daļu dzīves pavadot internetā. "Tiesa, tā gan ir bijis vienmēr," – viņš atzīmēja.

Bijušais NDA aģents reti tiekas ar cilvēkiem. Viņa dzīvē bieži ieplānotas publiskas uzstāšanās, par ko viņš saņem naudu, turklāt Snoudens izstrādā instrumentus žurnālistu drošībai tīklā. Kopumā viņa dzīve Maskavā uzlabojas. "Esmu atklātāks nekā biju 2013. gadā," – atzina Snoudens.

2013. gada jūnijā Eduards Snoudens nodeva avīzēm Washington Post un Guardian vairākus slepenus materiālus par ASV un Lielbritānijas specdienestu spiegošanas programmām vispasaules tīmeklī. Pēc tam viņš izlidoja uz Honkongu, bet no turienes devās uz Maskavu, kur zināmu laiku uzturējās Maskavas lidostas tranzīta zonā. Vēlāk Krievija piešķīra viņam īslaicīgu patvērumu ar noteikumu, ka viņš pārtrauks savu pret ASV vērsto darbību. 2014. gada 1. augustā Snoudens saņēma termiņuzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas viņam ļauj ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī doties uz ārvalstīm.

Ziņu lente
0