Politika

Bijušais NATO ģenerālsekretārs: Baltijas valstīs iespējams hibrīdkarš

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен
Генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens uzskata, ka rietumvalstis ir gatavas piegādāt Ukrainai letālos ieročus, un norādīja, ka Baltijas valstis nav pasargātas no hibrīdkara.

RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Bijušais NATO ģenerālsekretārs, Ukrainas prezidenta padomnieks Anderss Fogs Rasmusens uzskata, ka Rietumi piegādās Ukrainai letālos ieročus, ja Krievija turpinās "destabilizēt Austrumukrainu".

Automāta stobrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
The Nation: ASV pārvērtušas Ukrainu par "nelegālo ieroču supermārketu"

Iepriekš Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks pavēstīja, ka ASV varēs piegādāt Kijevai letālos ieročus, ja gaidāmajās prezidenta vēlēšanās uzvarēs Demokrātiskās partijas kandidāte Hilarija Klintone. Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicināja Ukrainas diasporas pārstāvjus sekmēt ieroču piegādes organizāciju Ukrainai.

"Ukraina nav NATO dalībvalsts, tāpēc aliansei nav pienākuma sekmēt Ukrainas drošību. Tomēr gadījumā, ja Krievija nepildīs Minskas protokolus un turpinās destabilizēt Austrumukrainu, es domāju, ka pienāks laiks Rietumiem un NATO piešķirt Ukrainai letālos aizsardzības ieročus. Tad ukraiņu karavīri varēs labāk aizsrgāties pret Krievijas agresiju," – pavēstīja Rasmusens intervijā izdevumam "Apostrof", kas tika publicēta svētdien.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas Bruņotie spēki ir veikuši lielu darbu aizsardzības stiprināšanai.

Intervijas noslēgumā Rasmusens paskaidroja, ka, pēc viņa domām, Latvija, Lietuva un Igaunija ir pietiekami labi pasargātas no atklātas agresijas, taču pieļāva iespēju, ka Baltijas valstīs, kurās ir liels skaits krievvalodīgo iedzīvotāju drīzumā varētu sākties hibrīdkarš.

"Latvija un Igaunija pauž nopietnas bažas šajā jautājumā, jo šajās valstīs ir liels skaits krievvalodīgo mazākumtautību iedzīvotāju. Valsts satrauc Putina doktrīna, kas nosaka, ka Krievija var iejaukties citu valstu lietās, lai pasargātu tur dzīvojošos krievvalodīgos iedzīvotāju. Es uzskatu, ka trīs Baltijas valstis ir labi aizsargātas, jo tās ir NATO dalībvalstis un atklāta agresija pret tām ir neiespējama. Taču nav pārliecības par to, ka netiks izmantots hibrīdkarš, un tādējādi veikti mēģinājumi nestabilizēt situāciju šajās valstīs," – viņš norādīja.

Maskava jau vairākkārt ir ieteikusi atturēties no ieroču piegādes plāniem Ukrainai, jo šis solis novedīs tikai pie tālākas konflikta eskalācijas Donbasā. Arī lielākā daļa Eiropas politiķu iebilst pret ieroču piegādi Ukrainai. Piemēram, Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers iepriekš ziņoja, ka ieroču piegāde Ukrainai ir ļoti riskants un neproduktīvs krīzes risinājuma veids.

Savukārt NATO militārās komitejas priekšsēdētājs Petrs Pāvels paziņoja, ka neredz nepieciešamību piegādāt Kijevai letālos ieročus, jo šis solis tikai pastiprinās cilvēku ciešanas.

Ziņu lente
0