Japānas imperators žēlojas, cik grūti būt monarham

© REUTERS / Thomas PeterЯпонский император Акихито в день своего 82-летия в Токио
Японский император Акихито в день своего 82-летия в Токио - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savā videouzrunā 82 gadus vecais imperators nebilda ne vārda par to, vai viņš atteiksies no troņa.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Japānas imperators Akihito raizējas, ka pēdējā laikā viņam kļūst arvien grūtāk pildīt savu lomu.

"Es uztraucos par to, vai man nav pārāk grūti pilnā mērā pildīt (japāņu nācijas un japāņu tautas vienotības – red.) simbola lomu," — teica 82 gadus vecais imperators savā uzrunā tautai valsts televīzijā.

Vienlaikus 125. japāņu monarhs izvairījās no tiešiem paziņojumiem par nodomu atteikties no troņa, jo, saskaņā ar valsts konstitūciju, viņam nav tiesību sniegt politiskus ziņojumus. Savā videouzrunā Akihito izpauda tikai savas emocijas un noskaņojumu.

Iepriekš medijos parādījās ziņas par to, ka imperators ir gatavs paziņot par nodomu atteikties no troņa, un šis nodoms netieši izskanējis Akihito uzrunā tautai. Viņš vēstīja, ka ir domājis par to, kā viņa iespējamā rīcībnespēja varētu ietekmēt valsti, tautu un imperatora ģimeni.

Военные учения на полигоне Клерк в Приморском крае - Sputnik Latvija
Japāna sašutusi par Ziemeļkorejas ballistiskajiem izmēģinājumiem

Vienlaikus Akihito izteica cerību, ka monarha pienākumi tiks pastāvīgi pildīti arī nākotnē,pateicoties karaliskajai ģimenei.

"Šoreiz, atskatoties uz garo karalisko vēsturi, es patiesi vēlos, lai imperatora ģimene vienmēr kopā ar tautu celtu valsts nākotni un imperatora simboliskais pienākums  turpinātos bez pārtraukuma arī nākotnē," — sacīja Akihito.

Japānas konstitūcija neparedz imperatora atteikšanos no troņa. Tomēr, kā atzīmēja laikraksts "Iomiuri", valdība jau gatavo likumprojektu, kas ļautu pašreizējām imperatoram atstāt troni brīvprātīgi. Pašreizējās konstitūcijas 4. pants paredz, ka  varas nodošana notiek mantošanas ceļā pēc monarha nāves, bet Japānā varētu parādīties "vienreizējs" likums par atteikšanos, kas atteiksies tikai uz imperatoru Akihito.

Ziņu lente
0