Īrijas vēstnieks aicina Latvijas iedzīvotājus uz Īriju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augošajai Īrijas ekonomikai nepieciešamas darba rokas, un Īrijas vēstnieks Latvijā Šeimuss Makeinguss pavēstīja, ka viņa valsts laipni uzņems strādniekus no Latvijas. Latviešu valoda jau ir viena no desmit izplatītākajām valodām Īrijā.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Īrijas Republika priecāsies par iespēju uzņemt strādniekus no Latvijas, intervijā Latvijas radio 4 pavēstīja Īrijas vēstnieks Latvijā Šeimuss Makeinguss.

Diplomāts atgādināja, ka pašlaik Īrijas teritorijā dzīvo aptuveni 30-35 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un valsts ar lielāko prieku uzņems arī lielāku strādnieku skaitu. Viņš pastāstīja, ka Īrijas ekonomikā pašlaik valda uzplaukums, bezdarbs ir samazinājies, minimālā atalgojuma likme sastāda 9,15 eiro stundā, un nākamgad, iespējams, vēl palielināsies, tāpēc Latvijas iedzīvotāji tiek gaidīti izplestām rokām.

Свадебный букет невесты - Sputnik Latvija
Kāpēc Īrijā samazinās viltus līgavu skaits no Latvijas

Tautas skaitīšanas rezultāti par 2011. gadu liecināja, ka 12% Īrijas iedzīvotāju ir imigranti. Lielākās ir poļu, britu, lietuviešu, latviešu un nigēriešu kopienas. Salīdzinājumā ar 2006. gadu valstī pieaudzis no Polijas, Latvijas un Lietuvas atbraukušo sieviešu un bērnu skaits, tātad ārvalstu strādnieki pārved uz valsti ģimenes.

Īrijā ir arī lielākais noslēgto laulību skaits, kurās Latvijas pilsones stājušās ar trešo valstu pilsoņiem. Īrijā fiktīvo laulību identifikācijas mehānismi darbojas ļoti vāji, un laiku pa laikam līgavas no Latvijas cenšas piepelnīties ar savas ES pases palīdzību, apprecot vīriešus no Pakistānas.

Valsts valodas statuss Īrijā piešķirts angļu un īru valodai, taču īriski runā tikai ceturtā daļa iedzīvotāju, lielākoties – lauku rajonos. Popularitātes ziņā īru valoda piekāpjas pat poļu valodas priekšā. Latviešu un lietuviešu valodas ir desmit izplatītāko valodu vidū, savukārt krievu valoda Īrijā gandrīz nav dzirdama. Līdz ar to Lielbritānijā dzīvojošajiem darba migrantiem, ko biedē ksenofobijas uzplūdi valstī, nenāksies grūti pārvākties uz Īriju.

Tiesa, Latvijas Institūts nesen uzsāka tīklā kampaņu ar heštegu #gributeviatpakaļ, aicinot Latvijas iedzīvotājus atgriezties tēvzemē. Taču jāņem vērā, ka Īrija jau otro gadu ieņem līdera vietu ES ekonomikas izaugsmes ziņā, tāpēc Makeingusa aicinājums varētu būt efektīvāks.

Ziņu lente
0