Vācijā precizēts jēdziens "izvarošana"

© Fotolia / Photographee.euСексуальное домогательство
Сексуальное домогательство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz šim brīdim Vācijā par seksuālu noziegumu tika uzskatīts uzbrukums, kam upuris pretojas. Jaunais likums nosaka, ka jēdziens "izvarošana" tiks izprasts citādi.

RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Vācijas parlaments pieņēmis likumu, kas nosaka: seksuāla darbība tiks uzskatīta par izvarošanu pat gadījumā, ja upuris nepretojas, raksta Die Welt.

Vācijas kriminālajā kodeksā darbosies princips "Nē nozīmē nē". Sods paredzēts pat gadījumā, ja upuris vārdiem vai žestiem demonstrē protestu pret seksuālo aktu.

Jaunais likums paredz, ka izvarotājam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, ja viņš rīkojas pretēji cilvēka "atklāti paustam protestam". Arī skaļi izteikts "nē" tiks uzskatīts par viennozīmīgu atteikšanos no seksuālām darbībām. Pie tam par kriminālnoziegumiem tiks uzskatīta seksuāla uzmākšanās un uzmākšanās sievietēm grupā.

Līdz šim Vācijas likumdošana noteica, ka izvarošana ir vardarbīga rakstura seksuālas darbības, upurim izrādot aktīvu pretestību, bet noziedzniekam – pielietojot spēku vai draudus.
Līdz šim nebija pamata uzsākt kriminālvajāšanu, ja upuris lūdz izvarotāju vai sāk raudāt.

Кадр из фильма Интердевочка - Sputnik Latvija
Sods par seksu: Francijā aizliegts pirkt seksa industrijas darbinieku pakalpojumus
Tiesībsargi un sabiedriskie darbinieki ilgu laiku cīnījās par krimināltiesisko normu reformām, kas skar seksuālos noziegumus.

Kampaņas "Nē nozīmē nē" iniciatore Kristīne Lunca pašreizējās normas dēvē par "viduslaiku" cienīgiem likumiem. Viņa stāsta par izvarošanas upuriem – sievietēm, kuras nav uzdrošinājušās vērsties policijā, jo "tādas sievietes uzskata, ka tam nav nekādas nozīmes, jo viņām tiks uzdots jautājums: "Bet kāpēc tu nepretojies?"

Pie tam juristi apšauba, vai pēc jaunā likuma pieņemšanas strauji pieaugs apsūdzošo spriedumu skaits valstī. Viņi uzsver, ka izvarošanas upuri reti vēršas policijā, jo kaunas runāt par notikušo un nevēlas atcerēties notikušā detaļas. No otras puses, ir ļoti grūti savākt pierādījumus dzimumnozieguma gadījumā, jo visbiežāk tie notiek bez lieciniekiem un tiesas rīcībā ir tikai "cietušā vārdi pret ļaundara vārdiem."

Pēc uzbrukumiem Ķelnē Jaungada priekšvakarā, kad imigranti no Ziemeļāfrikas uzmācās sievietēm un aplaupīja viņas, vācu sabiedrībā aug pretošanās migrantu plūsmai.

Работница интимных услуг - Sputnik Latvija
NATO samita laikā Varšavā aktivizējās seksa pakalpojumu tirgus

Diskusija par dzimumnoziegumiem Vācijā nenorimst. Agrāk plašu rezonansi sabiedrībā radīja ziņojumi medijos par seksuālu uzmākšanos baseinu apmeklētājiem un darbiniekiem, kas tomēr nav pārkāpusi verbālas uzmākšanās robežu.
Bornhaimas pilsētas (Ziemeļreinas – Vestfālenes federālā zeme) mērija nolēma aizliegt vīriešu dzimuma bēgļiem apmeklet pilsētas baseinu.

Pie tam imigrantēm un bērniem ieeja baseinā ir atvērta.

Policijas statistika apliecina, ka dzimumnoziegumi sastāda pavisam nelielu daļu starp bēgļu izdarītajiem likumpārkāpumiem. Lielākā daļa pārkāpumu ir saistīti ar transportu un dokumentiem.

Ziņu lente
0